مک مینی: کوچکترین عضو خانواده مک
مک مینی در واقع یک کیس کوچک و توانمند است که بدون ابزار جانبی مانند نمایشگر، موس و کیبورد تولید میشود. ایده شرکت اپل در تولید Mac mini، این بوده و هست، که محصولی کم هزینه و بسیار جمع و جور و قابل حمل بسازد. به اعتقاد مدیران ارشد اپل، کاربران میتوانند کمبود ابزار جانبی مک مینی یعنی نمایشگر، موس و کیبورد را، با استفاده از لوازمی که احتمالا از قبل در منزل دارند، در کنار این باکس جادویی، جبران کنند.
بقیه مطالب در پائین صفحه
بقیه مطالب از بالای صفحه
اولین جرقه تولید مک مینی در سال 1999 و با تولید Power Mac G4 زده شد، که به نقل از شرکت اپل، اولین سوپر کامپیوتر رومیزی در جهان بود. Mac mini G4، در ابتدا با 256 مگابایت و در ادامه با 512 مگا بایت و حتی 1 گیگا بایت رم، تولید میشد.
همچنین هارد دیسک آن، ظرفیتی معادل 40 یا 80 گیگابایت داشت. آرام آرام مسیر هر یک از محصولات اپل، از همدیگر جدا میگردید و گروه بندیهای آنها مشخصتر میشد. تا اینکه بر همین اساس در سال 2005، اولین نسخه از کیسهای کوچک تولید شده توسط شرکت اپل، تحت عنوان "مک مینی" روانه بازار گردید.
Mac mini نسل جدید، از پردازنده PowerPC G5، که ساخت شرکت IBM و متشکل از دو هسته بود، بهره میگرفت. از سال 1999 تا سال 2005 تحولات مک مینی، خیلی پر رنگ نبود، اما در سال 2006، شرکت اپل در تصمیمی ناگهانی، استفاده از چیپ IBM را در محصولات خود متوقف کرده و پردازندههای اینتل، موسوم به پردازندههای Intel Core Duo را جایگزین آن نمود.
این روند تا سال 2009، تقریبا بصورت یکنواختی ادامه یافت و در این سال، شرکت اپل، اقدام به حذف درایو نوری، از مک مینی نسخه سرور کرد و به جای آن، میزان فضای ذخیره داخلی را با اضافه کردن هارد دوم، تا 100% اضافه کرد.
در سال 2010، برای اولین بار، اندازه مک مینی به مربعی، با اندازه 7.7 اینچ، یعنی درست مانند آنچه که امروز میبینیم، تغییر یافت که البته بدلیل استفاده از درایو نوری، ارتفاعی بیشتر از نسخههای امروزی خود داشت.
این روند ادامه داشت تا اینکه در سالهای 2018 به بعد، با به روز رسانی سخت افزاری و متحورانه مک مینی، شاهد حضور تراشههای قدرتمند ساخته شده در شرکت اینتل یعنی: Core i3 4 هستهای، Core i5 و Core i7 6 هستهای، کارت گرافیک AMD Radeon HD و پورت تاندربولت، در کیس کوچک شرکت اپل هستیم.
همچنین امکاناتی از قبیل پورتهای HDMI ، USB2 و کارتخوان SD و نیز اتصالات بی سیم مانند وای فای و بلوتوث، در این سال جزء قابلیتهای جذاب Mac mini به حساب میآمد. از لحاظ رم و حافظه نیز این دستگاه تا 64 گیگا بایت رم DDR4 با فرکانس 2666MHz و تا 2 ترابایت حافظه داخلی پشتیبانی میکرد.
ابعاد این دستگاه 3.6*20*20 سانتیمتر و وزن آن معادل 1.3 کیلو گرم بوده و تقریبا از هر پورتی که فکر کنید، پشتیبانی میکرد، بنابراین کاربر میتوانست تمامی دستگاههای که با پورتهای مک مینی سازگار بود به آن متصل نماید: اعم از موس، کیبورد، پرینتر، آیفون، دوربین دیجیتال، آیپاد، آیپد، هارد اکسترنال و....
در تمام نسخههای جدیدتر، که از سال 2018 تا 2020 تولید شده بودند، این امکان وجود داشت، که مقدار رم را به میزانی که برایش تعریف شده، یعنی تا 64 گیگا بایت و حافظه داخلی تا 2 ترابایت، بصورت دستی ارتقاء داد، ولی این قابلیت در مک مینی 2020 رویت نمیشود، که دلایل این امر، در مباحث مطرح شده در متن، به طور کامل توضیح داده شده است (تراشه یکپارچه و ادغام شده دارند). البته این ارتقاء در رم و حافظه، چیزی نیست که بتوان به آن بعنوان یک ارتقاء عالی در سیر تاریخی Mac mini اشاره کرد.
از سال 2018 تا 2020 شرکت اپل، هر ساله تقریبا تولیدات یکنواختی را با تغییر در برخی از جزئیات، روانه بازار میکرد، تا اینکه در نوامبر 2020 در اتفاقی غیر منتظره و با جهشی ناگهانی، به جای پردازنده اینتل، از تراشه ساخت خودش به نام Apple M1، در Mac mini استفاده کرد و با عملکردی که اجزای این تراشه از خود بروز دادند، همه را شگفت زده نمود.
مک مینی 2020، در عین حال که تفاوت قیمتی چندانی با نسخه 15 سال پیش خود نداشت، برای کسانیکه نیازی به سیستمهای فوق حرفهای نداشته باشند، یک کامپیوتر تمام عیار و همه کاره محسوب میشود، که از پس هر نوع کاری به سادگی بر میآید و به این آسانی زیر فشار کارهای سنگین و اجرای همزمان چندین برنامه، قد خم نمیکند.
مک مینی 2020 با سایز 7.7 اینچی و ارتفاع 3.6 سانتیمتری خود، که با ابعاد مدل قبلی یکسان است، در هر جایی مینشیند و با وزن 1.2 کیلو گرمی خود، که 100گرم از نسل قبلی خود سبکتر شده، نیز به راحتی با ما همراه میشود. بدنه مربع شکل آن، از جنس آلومینیم ساخته شده و به شدت ساده و بی آلایش است و همین سادگی زیاد، آنرا بیشتر جذاب میکند.
تعداد پورتها نسبت به قبل کمتر شده و تنوع آنها به گونه ایست، که یا به طور مستقیم و یا به واسطه استفاده از تبدیلها، میتوان هر نوع پورت و خروجی را به آن وصل کرد.
با توجه به اینکه معرفی Mac mini با تراشه M1، نقطه عطفی در تولید این سری از محصولات اپل محسوب میشود، به توصیف بیشتری از آن میپردازیم و پر واضح است که برای بررسی و مطالعه جزئیات بیشتر، راجع به این محصول، اعم از طراحی، تنوع و کارایی پورتها و چگونگی ارتباطات بی سیم و... میتوانید به صفحه توضیحات انواع مک مینی با مشخصات فنی متفاوت، در همین سایت مراجعه نمایید.
چیپ ست M1، دارای سرعت و قدرت شگفت انگیزی در مک مینی است و در واقع جهشی غیر عادی در تولید پردازندهها، محسوب میشود. بطور خلاصه، عملکرد پردازشی در CPU 8هستهای آن، تا 3 برابر سریعتر از نسل قبلی بوده، عملکرد گرافیکی در GPU 8هستهای آن تا 6 برابر سریعتر، و میزان یادگیری ماشینی در پیشرفتهترین موتور عصبی ساخته شده توسط اپل نیز، با دارا بودن 16هسته، سرعتی حداکثر تا 15 برابر نسل قبل دارد و با وجود این مشخصات، Mac mini M1 2020، آمادگی انجام هر کاری اعم از بازی یا اجرای برنامههای مختلف و ایجاد هر نوع فایلی را، با سرعت و قدرتی بیش از حد تصور خواهد داشت.
در ادامه، باید بگوییم: تراشه M1، در واقع اولین تراشهایست که بطور مخصوص برای خانواده Mac طراحی شده، دارای 16 میلیارد ترانزیستور بوده و تمامی اجزای عملکردی آن، مانند CPU، GPU، Neural Engine، روی یک تراشه کوچک، با هم ادغام شدهاند و از لحاظ عملکرد، در ترازی بالاتر از نسلهای قبلی خود قرار میگیرد.
CPU در تراشه M1، دارای 4 هسته عملکردی و 4 هسته بازدهی میباشد که به گفته کارشناسان شرکت اپل، با وجود اینکه مصرف برق بسیار کمتری دارد، بالاترین، بهترین و سریعترین عملکرد را در جهان، به خود اختصاص داده است.
GPU در تراشه M1، دارای 8 هسته اختصاصی قدرتمند، برای ایجاد گرافیک صاف، سریع و فوق العاده زیبا، بوده و به نقل از شرکت اپل، پیشرفتهترین و سریعترین پردازنده گرافیکی یکپارچه جهان است، که در مک مینی M1، استفاده گردیده و باعث شده که این سیستم، به یک عملکرد گرافیکی مافوق باور، دست یافته و نسبت به نسل قبل از خود، قدرتی دیوانه کننده به نمایش بگذارد. با ویژگیهایی که از این پردازنده گرافیکی معرفی کردیم، Mac mini M1 2020، میتواند ویدئوهای 6K را به طور یکپارچه پخش کند و برنامهها را با گرافیک بالا و سرعتی باورنکردنی اجرا کند.
موتور عصبی این تراشه نیز 16هستهای بوده و یادگیری ماشینی این پردازنده، ترکیب کاملی از فناوری ML (یادگیری ماشینی) بوده و در تجزیه و تحلیل ویدیو، تشخیص صدا، پردازش تصویر و... سرعت فوق العادهای را به ارمغان میآورد. این موتور عصبی تا عدد سرسام آور 11تریلیون، عملیات در ثانیه را انجام داده و تا 15 برابر سریعتر عمل میکند.
ادغام این همه فناوری بر روی تراشه مک مینی M1، این امکان را میدهد که علیرغم جثه فوق العاده جمع و جور خود بتواند کامپیوترهایی تا چند برابر اندازه خود را در رقابت عملیاتی مغلوب کند. باید این نکته را نیز مد نظر قرار دهید که میزان مصرف انرژی در Mac mini M1 2020، تا 60% نسبت به نسل قبلی خود کمتر است.
شرکت اپل برای نسخه استاندارد مک مینی M1، از یک رم (حافظه یکپارچه)، به ظرفیت 8 گیگابایت استفاده کرده که میتواند در نسخههای سفارشی تا 16 گیگا بایت افزایش یابد. مک مینی M1 دارای فضای ذخیره سازی تمام فلش، از نوع SSD، به میزان 256 گیگابایت در نسخه استاندارد، بوده که در نسخههای سفارشی و گرانتر، از 512 گیگابایت تا 2 ترابایت قابل افزایش و خرید است.
مهندسان شرکت اپل، macOS یا به عبارت دقیقتر macOS Monterey را که به اعتقاد آنها، پیشرفتهترین سیستم عامل دسکتاپ در جهان است، بعنوان سیستم راهبری مک مینی M1 2020، در نظر گرفتهاند که ویژگیهای جدید و قدرتمندی را معرفی میکند تا در همه زمینهها ( مانند: اتصال، اشتراک و ایجاد)، به شما کمک کند.
سیستم عامل macOS Big Sur، به گونهای توسعه یافته، که بتواند در همراهی با مک مینی 2020، پتانسیلهای نهفته در تراشه M1 را نمایان سازد. ضمن اینکه دارای به روز رسانی قدرتمند برای برنامهها، توام با طراحی جدید و زیبا بوده و امنیت حریم خصوصی را به بهترین نحو اعمال میکند.
از تلفیق macOS Big Sur با تراشه M1، سیستمی پدید میآید که بسیار سریع، قدرتمند و سرسخت است و در کارهای روزمره شما، در برنامههای کامپیوتری، به بهترین نحو، در خدمت خواهد بود؛ درست مانند پیشرفتهترین سیستمهای ساخته شده توسط شرکت اپل، مثل iMac یا MacBook.
در جمع بندی تمامی آنچه تاکنون بیان کردیم، میتوانیم بگوئیم: مک مینی M1 سال 2020، نشانگر اوج شکوفائی استعداد مهندسان شرکت اپل، در تولید این رشته از محصولاتشان بوده و هیچگاه مانند الان کاربران را با دیدن Mac mini، متحیر نکرده بودند.
مک مینی M1، مزایایی دارد که هر کسی را شیفته خودش میکند. کوچک، سبک و قابل حمل بودن، داشتن تراشه سریع و توانمند و در نتیجه برخورداری از توانایی انجام کارهای سخت و سنگین مانند مدیریت و اجرای چندین پنجره و چندین برنامه حجیم، آسان بودن راهاندازی و کار کردن با آن، هزینه کمتر در خرید آن، نسبت به آی مک یا مک بوک (تقریبا هم قیمت با Mac mini نسخههای ابتدایی)، و برقراری ارتباط با تمام محصولات اپل، تنها بخشی از مزایای فراوان Mac mini M1 2020، برای خرید است.
با وجود تمام مزایای یاد شده در متن، باید اذعان نمود که وجود تراشه بسیار قدرتمند M1، چیزی نیست که به سادگی بتوان از آن چشم پوشی کرد و از خرید Mac mini M1 2020، انصراف داد. ضمنا باید اضافه کرد، که اکثر قریب به اتفاق کسانی که عملاً مک مینی M1 را از همین سایت پارسان می خریدهاند، از عملکرد سحرآمیز آن، در اجرای برنامههای بسیار سنگین، شگفت زده شدهاند.
باید متنظر بود و دید، شرکت اپل، در آینده چه طرح و ایده جدیدی دارد، تا بتواند رخدادی را رقم بزند، که تحولی را که در پی استفاده از تراشه M1، بعنوان تبلور صعود به قلههای موفقیت، در صنعت ساخت پردازندهها، در دنیا ایجاد شده بود، به ورطه فراموشی هدایت کند.
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به سایت پارسان می می باشد.
طراحی سایت توسط گروه تخصصی آرمانیک