اپل تی وی یک پخش کننده رسانه دیجیتال و میکروکنسول است که توسط Apple توسعه یافته و به بازار عرضه شده است. Apple TV، یک سخت افزار تحت شبکه کوچک است که داده های رسانه دریافتی مانند ویدیو و صدا را روی یک تلویزیون یا نمایشگر خارجی پخش می کند. اپل تی وی، فاقد کنترلهای یکپارچه است و فقط از راه دور قابل کنترل است که این کار از طریق Apple Remote ، Siri Remote یا برخی از کنترلهای مادون قرمز شخص ثالث صورت میگیرد.
از ساخت اولین اپل تی وی، سالها میگذرد و نسلهای امروزی اپل تی وی با نسخه های قدیمی آن تفاوت زیادی (مخصوصاً از لحاظ سخت افزاری) داشته اند. با هم مروری بر تمامی مدل های اپل تی وی خواهیم داشت و به توضیح آنها خواهیم پرداخت.
اپل از سال 1993 در چند مرحله اقدام به ورود در صنعت سرگرمی خانگی کرد که در تمام این سالها موفق نبود اما بالاخره در سال 2006 اولین نسل تلویزیون اپل با نام iTV، معرفی شد. تلویزیون اولیه اپل به دلیل تشابه نام با شبکه بریتانیایی ITV و تهدید به پیگیری قانونی از طرف این مجموعه تغییر نام داده و به Apple TV نامگذاری شد. اپل تی وی نسل اول، از پردازنده پنتیوم M برخوردار بوده و سیستم عامل آن macOS X Tiger بود. این دستگاه دارای هارد 40 گیگابایتی بوده و برای راه اندازی نیاز به کامپیوتر داشت اما در سال 2007 نسخه دیگری از اپل تی وی تولید شد که 160 گیگابایت حافظه داشت و بدون نیاز به کامپیوتر دیگر، کار میکرد و سرویس هایی از iTunes Store ، MobileMe و Flickr قابل ارائه بود.
در سال 2008، امکان استفاده از آیفون و آیپاد تاچ به عنوان کنترل از راه دور به عنوان جایگزین اپل ریموت، ایجاد شد.
شرکت اپل، نسل دوم اپل تی وی را در سال 2010 عرضه کرد. در این نسل برای اولین با از تراشه Apple A4 که مبتنی بر ARM بود در کنار سیستم عامل iOS استفاده کرد.
ابعاد اپل تی وی نسل دوم، یک چهارم نسل قبل شده و در یک باکس مشکی قرار گرفته بود و تا کیفیت 720P پشتیبانی میکرد. در این نسل از اپل تی وی با معرفی AirPlay، امکان پخش ویدیو از آیفون، آیپد و مک در اپل تی وی، برقرار شد.
سومین نسل از اپل تی وی در مارس 2012 رونمایی شد که دارای پردازنده Apple A5، طراحی مشابه نسل قبل، پشتیبانی از کیفیت 1080P بوده و امکان دسترسی از راه دور به دستگاه های HomeKit نیز فراهم شد. نسخه به روز شده ای از این اپل تی وی در سال 2013 معرفی شده که تراشه بهتر و مصرف انرژی کمتر نسبت به مدل قبلی داشت.
این مدل در سال 2015 و همراه با تراشه 64 بیتی Apple A8، اولین سیستم عامل tvOS معرفی شد که امکان دانلود برنامه های شخص ثالث را فراهم و از صدای Dolby Digital Plus پشتیبانی میکرد. این اپل تی وی، ظاهری مانند نسل های قبلی داشت و فقط ارتفاع آن بیشتر شده بود
در 12 سپتامبر 2017 اولین نسل از دستگاه های اپل تی وی 4K توسط این شرکت عرضه شد که از خروجی 2160p ، HDR10 ، Dolby Vision پشتیبانی می کرد و به تراشه Apple A10X مجهز بوده و از رمزگشایی سخت افزاری HEVC پشتیبانی میکرد. این نسخه از اپل تی وی، ظاهری مانند اپل تی وی نسل چهارم بوده و تنها تفاوت آن، اضافه شدن دریچه های روی پایه، حذف پورت USB-C و اضافه کردن یک حلقه سفید لمسی در اطراف دکمه منو در Siri Remote میباشد.
این نسل از اپل تی وی در تاریخ 20 آپریل 2021 با بکارگیری تراشه A12 Bionic معرفی شد که از نرخ فریم بالای HDR، HDMI 2.1 و Wi-Fi 6 برخوردار بود. اپل تی وی 4K نسل دوم، دارای یک کنترل از راه دور سیری بازطراحی شده ضخیمتر با صفحه لمسی دایرهای همراه با دکمههای ناوبری، دکمههای پاور و بیصدا کردن است. این ریموت فاقد شتابسنج و ژیروسکوپ است که در Siri Remote قبلی وجود داشت و آن را با برخی بازیها ناسازگار میکند.
اپل در 18 اکتبر 2022 نسل جدیدی از اپل تی وی 4K را با استفاده از تراشه A15 Bionic عرضه کرد که دارای CPU پنج هسته ای و GPU پنچ هسته ای بود و نسبت به نسل قبل از وزن و ابعاد کمتری برخوردار بود و از HDR10+ نیز پشتیبانی میکرد
همانطور که تا این تاریخ که در ابتدای سپتامبر 2023 قرار داریم توضیح دادیم، در مجموع 7 نسل از اپل تی وی تاکنون تولید شده که 4 نسل ابتدای جزو سری اول و 3 نسل بعدی جزو سری 4K هستند.
بر اساس نسل های تعریف شده تا کنون، اپل تی وی، این امکان را میدهد تا کاربران، از HDTV با تمام اپل تی وی ها و یا UHDTV با اپل تی وی4K یا بالاتر، برای پخش ویدیو، موسیقی، و پادکستها و همچنین دانلود برنامهها و بازیها از tvOS App Store استفاده کنند
برنامه های مختلفی که برای نسل های اول، دوم و سوم اپل تی وی تدارک دیده شده بودند، محتوای محدودی را ارائه میکردند که تولید آنها در حال حاضر متوقف شده است. از زمانی که سیستم عامل tvOS مبتنی بر iOS در اپل تی وی به کار گرفته شد، توسعه دهندگان این امکان را پیدا کردند که برنامه های بیشتری مانند فایلهای چند رسانه ای، موسیقی و بازی را برای رابط کاربری اپل تی وی تدارک ببینند
لیست این امکانات به شرح زیر است:
کاربران Apple TV میتوانند فیلمها و برنامههای تلویزیونی را از فروشگاه iTunes کرایه یا خریداری کنند ، یا از سرویسهای مختلفی که در فروشگاه برنامه tvOS یافت میشوند، ویدیو پخش کنند
همچنین کاربران میتوانند از طریق برنامه جهانی Apple TV به برنامه های زنده و درخواستی خود دسترسی پیدا کنند. در سیستم عامل tvOS 10.1 و بعد از آن این امکان ایجاد شده است که کاربر فقط یکبار برای احراز هویت تلاش کند و نیاز به احراز هویت جداگانه برای هر یک از این برنامه ها نداشته باشد.
کاربران می توانند به ترتیب از طریق برنامه های Music و Podcasts به کتابخانه های موسیقی و پادکست های خود که در iTunes از طریق iCloud خریداری کرده اند دسترسی داشته باشند. علاوه بر این، کاربران همچنین می توانند مشترک خدمات پخش موسیقی شوند و از این طریق به محتوا دسترسی داشته باشند.
برنامه Photos داخلی، عکسهای کاربر را از گالری عکس iCloud همگامسازی میکند و آنها را در تلویزیون نمایش میدهد. علاوه بر این، کاربران می توانند برنامه های شخص ثالث مانند Adobe Lightroom را دانلود کنند تا آنها را مشاهده، ویرایش و به اشتراک بگذارند
با نسل چهارم Apple TV و نسخه های جدیدتر، کاربران می توانند برنامه ها و بازی ها را از tvOS App Store دانلود کنند. این فروشگاه برنامه مشابه چیزی است که در آیفون و آی پد اپل یافت می شود .
اکنون برنامهها میتوانند به راحتی توسط توسعهدهندگان از iOS منتقل شوند زیرا tvOS و iOS یک پایگاه کد و هسته مشترک دارند.
با AirPlay ، کاربران میتوانند محتوا را بهصورت بیسیم، از دستگاه iOS یا مک، پخش یا بازتاب دهند. با کشیدن انگشت از پایین صفحه به بالا (در مدلهای جدیدتر از بالا سمت راست به پایین) در Control Center در iOS یا در نوار منو در Mac، میتوانید به AirPlay دسترسی پیدا کنید
این امکان شامل موارد زیر است:
- Casting، که به کاربران امکان میدهد به صورت بیسیم ویدیو یا صدا را از iPhone، iPad یا Mac خود، به Apple TV ارسال کنند
- Mirroring، که به کاربران اجازه می دهد تا به صورت بی سیم، صفحه مک یا دستگاه AirPlay خود را بر روی تلویزیون منعکس کنند و از آن به عنوان نمایشگر دوم استفاده کنند.
- AirPlay همتا به همتا، که از بلوتوث برای اتصال در صورتی که Apple TV و دستگاه iOS/Mac در یک شبکه Wi-Fi نباشند استفاده می کند.
- امکان استفاده از سیری، در نسل چهارم و بعد از آن اپل تی وی تعبیه شده که اجازه میدهد کاربر از دستورات صوتی برای تکمیل فیلدهای متنی از جمله نام کاربری و رمز عبور استفاده کند.
- جستجوی جهانی برای تعداد زیادی برنامه در برخی کشورها دسترس است تا امکان استفاده از کانال های بیشتری مانند iTunes، Netflix و Stan را در سراسر جهان فراهم کند.
- با استفاده از ویژگی Live Tune-In ، کاربر اجازه پیدا میکند که از سیری بخواهد اپل تی وی را برای پخش زنده تنظیم کند.
از اپل تی وی نسل سوم به بعد، میتوان به عنوان یک مرکز کنترل دستگاه های HomeKit مانند قفل، ترموستات، یا درهای گاراژ، بصورت لوکال یا از طریق اینترنت استفاده کرد. همچنین از اپل تی وی نسل چهارم به بعد این امکان ایجاد شد که کاربر بتواند از اتوماسیون HomeKit مانند اجرای خودکار صحنه ها، پشتیبانی از چند کاربر، استفاده از سیری برای کنترل دستگاه ها، دسترسی از راه دور برای کاربران Share شده، و دوربین های دارای HomeKit، استفاده کند.
لیست این امکانات به شرح زیر است:
- HDMI CEC که برای کنترل دستگاه های دیگر در تنظیمات سینمای خانگی کاربر استفاده میشود
- App Switcher که به کاربر اجازه می دهد برنامه ها را تغییر دهند.
- محافظ صفحهنمایش (Screensaver ) هوایی که به تلویزیون اجازه میدهد در صورت غیرفعال بودن Apple TV، نمای هوایی از شهر را نمایش دهد. این قابلیت نیز در اپل تی وی وجود دارد که در صفحه اصلی (home screen)، با یک بار فشار دادن منو، روی کنترل از راه دور سیری، محافظهای صفحهنمایش، فراخوانی شوند.
اپل استور از چهارمین نسل اپل تی وی(Apple TV HD) به بعد در دسترس است و نسخه های قدیمی امکان دسترسی به آن را ندارند. از این نسل به بعد با استفاده از tvOS که مبتنی بر iOS بود، توسعه دهندگان اجازه پیدا کردند که برنامه های iOS را با کمی تغییر، در اپ استور قرار دهند.
رابط کاربری اپل تی وی در نسخه های ابتدایی، ویرایشی از macOS بود اما در حال حاضر کنترل تمام عملکرد اپل تی وی، از طریق سیستم عامل tvOS انجام میشود.
قیمت اپل تی وی Apple TV در سایت اپل در آخرین نسخه آن که Apple TV 4K نسل سوم است، 129 دلار در نسخه وای فای بوده و برای خرید اپل تی وی نسخه وای فای+اترنت نیز باید مبلغ 149 دلار پرداخت کرد.