برای اینکه با تک تک نسلهای مک بوک ایر از ابتدا تاکنون آشنا شوید، میتوانید این مطلب را مطالعه نمایید و اگر هم از حوصله تان خارج است میتوانید با مراجعه به هر یک از سالهای عنوان بندی شده ذیل، فقط به مطالعه همان سال بپردازید.
امروزه در هر موقعیتی و با مردمی از هر قشر و گروه، اگر سخن از کامپیوتر و تکنولوژی صحبت به میان آید، قطعاً یکی از نامهایی که بر زبان خواهد آورد، شرکت اپل خواهد بود.
دلیل این امر نیز واضح است:
اول اینکه این شرکت یکی از قطبهای اصلی و پیشتاز در بحث فنّاوری رایآنهای است و هنرش در این رابطه زبانزد عام و خاص است و
دوم اینکه به دلیل استقبال باشکوه دوستداران محصولات اپل از خرید مک بوک اپل، این شرکت به درخواست مردم سرتاسر جهان، شبکه گستردهای از فروش را حتی در دورترین نقاط دایر نموده است؛ هرچند ممکن است خودش مستقیماً در همهجا حضور نداشته باشد!
ادامه مطالب در پائین صفحه
ادامه مطالب از بالای صفحه
یکی از محصولات باشکوه شرکت APPLE، "مک بوک " است که زیرمجموعه خانواده "مک" بوده و با نامهای "مک بوک"، "مک بوک ایر" و "مک بوک پرو" بخش کامپیوترهای قابلحمل یا همان لپتاپ اپل را در این شرکت تشکیل میدهد.
در این مقاله در ابتدا بهصورت اجمالی به توصیف کلی مک بوک ، پرداخته و سپس با اشاره به تاریخ و انواع تولیدات هرسال، سعی خواهیم کرد تاریخچه این محصول را بهصورت مبسوط و البته بهدوراز زیادهگویی، برایتان شرح دهیم.
سعی ما این بوده که بهترین مطالب را در این زمینه برایتان فراهم آوریم، و مطمئن هستیم که بامطالعه این بخش، به دیدگاه کاملی از زندگی مک بوک دست خواهید یافت.
ذکر این نکته در ابتدای مطلب لازم است که مک بوک و مک بوک پرو در سال 2006، و MacBook Air نیز در سال 2008، برای اولین بار در مقابل دیدگاه تماشاگران حاضر در مراسم رونمایی قرار گرفتند، اما حیف است که به دوران قبل از سال 2006 اشاره نکنیم و روزهای تلخ و شیرین را که با تولید محصولات قدیمیتر، برای این شرکت و بخصوص استیو جابز بهعنوان اسطوره بیبدیلش، رخ داد مطالعه نکنیم.
در اوایل دهه 70 میلادی، بسیاری از مهندسان و مخترعان دنبال راهی بودند که بتوانند، تکنولوژی بهکاررفته در کامپیوترها را در قالبی کوچکتر که قابلحمل باشد، بسازند.
تلاشهای زیادی با استفاده از دیدگاههای متفاوت مهندسان در آن زمان صورت گرفت تا سرانجام یکی از تأثیرگذارترین و اولین کامپیوترهای قابلحمل به نام Xerox Note Taker ابداع شد که مانیتوری کوچک به همراه کیبورد و موس و نیز فلاپی داشت.
باوجوداینکه اگر با تفکر امروزی بخواهیم این دستگاه را نقد کنیم، دستمان کاملاً باز است، اما به این نکته توجه کنید که درباره محصول چه سالی صحبت میکنیم.
مهمترین کامپیوتر قابلحمل بعدی آزبورن 1 (Osborn 1) نام داشت که در سال 1981 تولید شد و تعدادی تقاضای خرید را پاسخ گفت و احتمالاً بتوان آن را اولین ریشه برای لپتاپها خواند.
با چند سال فاصله کامپیوتر دیگری ساخته شد که نمایشگر آن از محل لولای مرکزی بر روی صفحهکلید بسته میشد و استاندارد جدیدی را معرفی کرد که در حال حاضر تمامی لپتاپها نیز از همان مکانیسم به شکل پیشرفتهتری استفاده میکنند. نام این کامپیوتر قابلحمل، Grid Compass بود.
با جهشی در زمان به سال 1989 میرسیم که در این مقطع تاریخی نام شرکت اپل برای اولین بار در بحث طراحی و ساخت کامپیوترهای قابلحمل مطرح شد و اولین محصول قابلحمل اپل مکینتاش پرتابل نام گرفت.
در ادامه بحث سعی میکنیم به موارد مهمی مانند: نحوه همکاری با شرکتهای سازنده پردازندهها، تغییرات فنّاورانه اساسی در نمایشگر، رم و هارد، پورتها، کیبورد و موس و یا بخشهای دیگر، که در مسیر رشد و توسعه مک بوک ، وجود داشته نیز اشاره کنیم.
در جدول زیر سیر تاریخی تولید مک بوک ها را بهصورت بسیار خلاصه مشاهده میکنید، تا در کنار مطالعه جزئیات مربوط به هر یک از آنها که در بخش بعدی به آنها پرداختهایم، بتوانید نگاهی به لیست کلی آنها نیز بیندازید و آنها را دقیقتر به خاطر بسپارید:
در این بخش ابتدا به خلاصهای از روند کلی تولید MacBook Air خواهیم پرداخت و در ادامه به سیر تاریخی تولیدات خانواده مک بوک اشاره میکنیم و سپس به یکایک نسلها و نسخههای ساختهشده با نام اختصاصی مکبوک ایر خواهیم پرداخت.
عرضه اولیه MacBook Air در سال 2008 و در شهر نیویورک به وقوع پیوست. در این زمان استیو جابز در زمان معرفی مکبوک ایر 13 اینچی، در حرکتی نمایشی، به تصویر یک کاور رنگی در صفحه نمایش بزرگ سالن اشاره میکند و سپس با خارج کردن مکبوک ایر از داخل آن، همه را شگفتزده میکند.
شگفتی این اقدام را زمانی میتوانید بیشتر درک کنید که بدانید در سال 2008 ضخامت و وزن اکثر لپتاپها چندین برابر مک بوک ایر بود.
البته باید این نکته را در نظر گرفت که شرکت اپل ظاهراً آینده بازار لپتاپها را پیشبینی کرده بود و میدانست که در سالهای نهچندان دور، تمامی مک بوک ها به سمت سبکتر و نازکتر شدن حرکت خواهند کرد و این حکایت از هوشمندی و دید بسیار وسیع مدیران اپل داشت.
رونمایی از مکبوک ایر از دو جنبه حائز اهمیت است:
اولین مک بوک ایر، انتقادات بسیاری را برانگیخت که بهطور خلاصه به آنها اشاره خواهیم کرد. تمامی ایرادات وارده بر مکبوک ایر، در این راستا بود که موارد زیادی از امکانات مک بوک و مک بوک پرو، فدا شده بودند تا وزن و ضخامت پایین، جایگزین آنها شود.
مهمترین انتقاد این بود که یکی از کاربردیترین بخشهای لپتاپها که همان درایو نوری یا DVD بود حذف شده بود که در آن سالها یکی از آپشنهای مهم و پرکاربرد در کامپیوترها و برای تمام کاربران محسوب میشد.
هرچند که شرکت اپل سعی کرد با معرفی نرمافزار Remote Disk فقدان آن را جبران کند. در حقیقت، کاربر با استفاده از این نرمافزار میتوانست بهصورت وایرلس DVD Drive خارجی را شناسایی کرده و با آن ارتباط برقرار کند.
همچنین برای بهتر شدن شرایط این امکان وجود داشت که مشتری، بهصورت سفارشی یک دستگاه Super Drive خارجی که از طریق پورت USB به MacBook Air متصل میشد، خریداری نماید.
هرچند که باوجود انجام تمام این اقدامات جبرانی شرکت اپل برای رفع کمبود درایو نوری، بازهم مشتریان کاملاً راضی نشده بودند، ولی مشتریانی که مک بوکی سبک و کمحجم را در اندازه مناسب (و نه خیلی کوچک)، با قابلیت حمل آسان میخواستند، حاضر بودند مبلغ بالایی را برای خرید آن بپردازند و از همین جهت مکبوک ایر (که نه بهاندازه نِت بوک، کوچک بود و نه بهاندازه نوت بوک، بزرگ بود)، فروش خوبی به این قشر از مشتریان داشت و تقریباً شرکت اپل را از تنگنای عدم فروش مکبوک ایر، نجات دادند.
علاوه بر این، مشکلات دیگری نیز گریبان گیر مک بوک ایر بود. مانند: محدودیت در تعداد پورتهای ورودی و خروجی، عدم امکان تعویض باتری توسط کاربر، محدود بودن ظرفیت حافظه داخلی، پایینتر بودن قدرت پردازنده مرکزی نسبت به سایر مک بوک ها و درنهایت بدترین مسئله یعنی قیمت بالای آن، بود.
تمام این عوامل در کنار هم باعث دور شدن مشتریان بالقوه مک بوک ایر، از محصول سبکوزن اپل میشد. بخصوص وقتی صحبت از قیمت به میان میآمد، رنگ از رخسار اکثر مشتریان میپرید.
برای مثال در یکی از آپشنهای سفارشی مک بوک ایر 2008، مشتری میتوانست با پرداخت 1300 دلار، حافظه داخلی HDD با ظرفیت 80 گیگابایت را به حافظهای از نوع SSD با ظرفیت 64 گیگابایت تغییر دهد و همچنین پردازنده را به نسخه قویتری تبدیل کند، که سرعت بسیار بالاتری را در اختیار داشته باشد. اما با پرداخت 1300 دلاری بابت این قابلیت، بهصرفه بودن آن جای تأمل داشت.
مشتریان یکی پس از دیگری به خرید لپتاپهای سایز کوچک ( نت بوک ها) که توسط شرکتهای دیگر ساخته میشد، روی آوردند. مخصوصاً که قیمت آنها بسیار پائین تر از مکبوک ایر بود.
البته سازندگان لپتاپهای کوچک نیز برای کاستن از هزینه تولید، بهاجبار میبایست بخشی از قابلیتهای این دستگاهها را حذف کنند و درنهایت آن چیزی که به دست مصرفکننده میرسید، صفحه نمایشی کوچک و کم کیفیت، صفحه کلید کاملاً جمع و جور، پد لمسی خیلی کوچک، فضای ذخیره با گنجایش کم، پردازندهای کند و کم قدرت و باتری ضعیف با ماندگاری شارژ پایین، بود.
همانطور که ملاحظه میکنید، لپتاپهای کوچک عملاً کار مهمی را برای کاربر انجام نمیدادند و فقط در کارهای سبک و سطحی کارایی داشتند.
صنایع مرتبط با کامپیوتر، تولید و رشد روزافزون لپتاپهای قابلحمل و کوچک خود را مدیون حضور استیو جابز و معرفی مکبوک ایر هستند. درواقع تمام نوآوری موجود در مینی لپتاپها بهواسطه تقابل و واکنش در برابر MacBook Air اتفاق افتاده است، زیرا قبل از سال 2008، هیچ فعالیت جدی در این زمینه صورت نگرفته بود و بنابراین نیروی محرک سازندگان لپتاپها به این سمت، مک بوک ایر و گروه سازنده آن بودند که باید به آنها تبریک گفت.
تأثیرگذاری MacBook Air بر روی این صنعت آنقدر حائز اهمیت است که حتی برادران همخانوادهاش، یعنی مک بوک و مک بوک پرو نیز از آن پیروی کردهاند و با حذف بخش عمده پورتها و درایو نوری و ... به شکلی که مکبوک ایر داشت، نزدیک شدهاند و در اینجا متوجه میشویم که چرا استیو جابز در زمان رونمایی از مک بوک ایر 2008 گفت:
مک بوک ایر، مک بوک آینده است.
شاید استیو جابز شکستهنفسی کرده و جمله کاملتر را نگفته که: مک بوک ایر، آینه تمام نمای تمامی لپتاپهای آینده است. چون تمام انتقادها و نگرانیهایی که درباره مکبوک ایر 2008 وجود داشت، الآن بهصورت عادی در تمام محصولات وجود دارد و کسی به آنها ایراد نمیگیرد.
شرکت اپل با توجه به بازخوردی که از بالا بودن قیمت مکبوک ایر 2008 از مخاطبانش دریافت کرد، در سال 2010 با تولید مک بوک ایر 11 اینچی که سایز کوچکتر و مشخصات ضعیفتری بود، سعی کرد قیمت آن را بهگونهای تعیین کند که این ایراد بزرگ را برطرف کند و برای مک بوک ایر 2010 قیمتی حدود 1000 دلار را در نظر گرفت که تقریباً 55درصد ارزانتر از اولین نسخه MacBook Air بود.
در سالهای بعد مک بوک و مک بوک پرو، تعدادی بهروزرسانی جدید در طراحی و سختافزار دریافت کردند که بسیار نازکتر و سبکتر شدند ولی مک بوک ایر تقریباً با همان فرمت سال 2010 تولید میشد، بنابراین در این دوران نمیتوانستیم به مکبوک ایر، لقب سبکترین و نازکترین مک بوک را داد. حتی ممکن بود که طراحی ظاهری، صفحه نمایش و صفحه کلید قدیمیتر مک بوک ایر، مخاطب آن را دچار ناامیدی کند.
یأس ایجاد شده بابت درجا زدن MacBook Air در سالهای متمادی، بهیکباره جایش را به امیدواریهای جدید داد و در سال 2018، شرکت اپل هر آنچه در بهترین مک بوک خود یعنی مک بوک پرو داشت، برای مک بوک ایر 2018 در نظر گرفت. طراحی جدید با لبههای بسیار نازکتر، کیبورد مجهز به سیستم پروآنهای و تاچ آی دی (Touch ID) همراه با تاچ پد بزرگ و مجهز به Force Touch، صفحه نمایش رتینا (شبکیه چشم Retina)، پورتهای تاندربولت (USB-C) و مشخصات سختافزاری بسیار بهتر، از امکانات مکبوک ایر 2018 بود. ضمن اینکه مزیتهای دیگری مانند وزن سبکتر، طراحی باریکتر کمحجمتر و عمر باتری بسیار بیشتر، نسبت به مک بوک پرو، در آن قابل مشاهده بود.
حالا با مشخصاتی که مکبوک ایر داشت، نسبت به مک بوک، قویتر و نسبت به مک بوک پرو، باریکتر بود ولی از قیمت مک بوک پرو و مک بوک، ارزانتر بود و نویدبخش، فروش خوب برای شرکت اپل بود که در عمل نیز همین اتفاق افتاد.
یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار در عملکرد کامپیوترهای ساخته شده توسط شرکت اپل، و بخصوص مک بوک ها، نحوه همکاری با شرکتهایی بوده که بابت تأمین سختافزار و قطعات مهم، مانند پردازنده مرکزی، به تأمین سفارشهای مورد نیاز اپل میپرداختند.
شرکت اپل، بنا بر نیازی که در هر دوره احساس میشده و همچنین توان تکنولوژیک شرکتهای تأمینکننده، اقدام به برونسپاری ساخت پردازنده مرکزی مورد نیاز تولیدات نهایی خود مانند مک بوک ها، میکرده است که شاید مهمترین بخش در هر کامپیوتر باشد. با توجه به اهمیت فراوان این موضوع، سعی خواهیم کرد تمامی این مقاطع تاریخی را در قالب تیترهای اصلی، مورد اشاره قرار دهیم.
دوره اول: استفاده از پردازندههای Motorolla
اولین سری از پردازندههایی که شرکت اپل در محصولاتش بکار گرفت، توسط شرکت موتورولا با پیش وند Moto در نام آن، ساخته میشد. این همکاری از ابتدای ساخت کامپیوتر در شرکت اپل آغاز شد و تا جایی که این شرکت توان تأمین نیازهای اپل را داشت، یعنی سال 1995، این همکاری ادامه پیدا کرد.
1989: MACINTOSH PORTABLE
در 20 سپتامبر 1989، مکینتاش پرتابل، توسط شرکت اپل رونمایی شد که در واقع اولین سیستم قابلحمل بود که وزن بسیار زیادی داشت و حمل آن برای همه میسر نبود.
مکینتاش پرتابل، دارای صفحه نمایش سیاه و سفید 9.8 اینچی از نوع LCD با رزولوشن 400*640 پیکسل، 10.2 سانتیمتر ضخامت و 7.2 کیلوگرم وزن بود. پردازندهای از نوع Moto 68000 با فرکانس 16 مگاهرتزی داشته و دارای 1 مگابایت رم بوده و هیچ حافظه داخلی نداشت و به جای آن از فلاپی ( Floppy disk storage ) استفاده میشد و تا 6 ساعت نیز شارژ دهی باتری برای کاربر فراهم میکرد.
تولید این سیستم تا سال 1991 ادامه داشت و در نسخههای بعدی مقدار رم آن به 9 مگابایت و مقدار حافظه داخلی آن نیز به 40 مگابایت رسید.
مکینتاش پرتابل، از نظر ظاهری بیشتر و حجم فضایی که اشغال میکرد، شبیه به ماشینهای تایپ بود. بدین شکل که درب آن مانند کاپوت ماشین بالا میرفت و صفحه کلید برجسته و ماوس آن ظاهر میشد (درست مانند لپتاپهای امروزی). البته ماوس آن روزگار، یک گوی غلطان بود که با گردش آن میتوانستیم در جهات مختلف در محتوای قابل مشاهده در صفحه نمایش، حرکت کنیم. در نیمه دیگر (پشت) این دستگاه، بخشهای سختافزاری شامل رم، حافظه داخلی و شیار فلاپی قرار داشتند.
قیمت مکینتاش پرتابل 7300 دلار بود که امروزه مبلغ زیادی محسوب میشود. سیستمعامل آن نیز مکینتاش نسخه 6 بود.
1991: PowerBook 100 و PowerBook 140/145/170
پاور بوک 100، در واقع اولین لپتاپ قابلحمل با وزن سبک، طراحی شده توسط شرکت اپل بوده و در 21 اکتبر 1991 رونمایی شد که دارای صفحه نمایش سیاه و سفید 9 اینچی از نوع LCD با رزولوشن 400*640 پیکسل، 4.5 سانتیمتر ضخامت و 2.2 کیلوگرم وزن بود.
پردازندهای از نوع Moto 68000 با فرکانس 16 مگاهرتزی داشته و دارای 2 مگابایت رم و 20 مگابایت حافظه داخلی از نوع HDD بوده و تا 4 ساعت نیز شارژ دهی باتری برای کاربر فراهم میکرد. پاور بوک 100 تا اوت سال 1992 تولید میشد و در نسخههای بعدی مقدار رم آن تا 8 مگابایت و حافظه داخلی آن تا 40 مگابایت افزایش یافت.
همانطور که از وزن پاور بوک 100 مشخص است، ملاحظه میکنیم که ابعاد آن، برای اولین بار، خیلی شبیه به نوت بوک های امروزی است و دیگر از محفظه بزرگ پشت سیستم خبری نبوده و اجزاء کوچکتری در ساخت آن بکار رفته بود.
سیستمعامل آن نیز مکینتاش نسخه 6 بوده و قیمت آن 2300 دلار تعیین شده بود.
پاور بوک 140 و پاور بوک 145 و پاور بوک 170 نیز شبیه به محصول دیگر همین سال یعنی پاور بوک 100 بودند، فقط مقدار رم 2 تا 8 مگابایت، حافظه داخلی 20 تا 120 مگابایت و پردازنده آنها از نوع Moto 68030 با فرکانس 16 تا 25 مگاهرتز بود که بهصورت سفارشی امکان تجهیز به مودم داخلی برایشان فراهم بود.
البته صفحه نمایش پاور بوک 170 بزرگتر از بقیه بوده و ابعاد 10 اینچی داشته، وزن آنها حدود 3 کیلوگرم و تا اکتبر 1992 به حیات خود ادامه دادند.
1992: PowerBook 180/180c و PowerBook Duo 210/230
پاور بوک 180 که اولین دستگاه دارای صفحه نمایش رنگی بوده و در 19 اکتبر 1992 رونمایی شده، در بهترین نسخههایش دارای 14 مگابایت رم، 80 تا 160 مگابایت حافظه داخلی و صفحه نمایشی در دو اندازه 8.4 و 10 اینچی و از نوع LCD بود و فرکانس پردازنده Moto 68030 آن 33 مگاهرتز بود. سیستمعامل آن نسخه 7 مکینتاش بوده و تولیدش تا سال 1994 ادامه یافت.
پاور بوک 210 و پاور بوک 230، دارای صفحه نمایش 9 اینچی بوده و برای اولین بار امکان اتصال دستگاه فلاپی را بهصورت جانبی داشتند. این لپتاپها نیز دارای 4 تا 24 مگابایت رم، 80 تا 120 مگابایت حافظه داخلی بوده و پردازنده Moto 68030 آن، دارای فرکانس پردازشی 25 تا 33 مگاهرتز بود. وزن آنها حدوداً 1.9 کیلوگرم بوده، قیمتی معادل 2250 تا 2610 دلار داشت و تولید آن نیز در اکتبر 1993 متوقف گردید.
1993: PowerBook Duo 270c
پاور بوک 270 در اکتبر 1993 رونمایی شده، در بهترین نسخههایش دارای 32 مگابایت رم، 160 تا 240 مگابایت حافظه داخلی و صفحه نمایشی در دو اندازه 8.4 اینچی و از نوع LCD با رزولوشن 400*640 پیکسل و فرکانس پردازنده Moto 68030 آن 33 مگاهرتز بود. وزنی معادل 2.2 کیلوگرم و قیمت 3100 دلار داشته و تولید این محصول تا سال 1994 ادامه یافت.
1994: PowerBook Duo 280/280c و PowerBook 520/520c و PowerBook 540/540c
یکی از شلوغترین سالهایی که شرکت اپل در دوره اول فعالیت خود، تعداد زیادی پاور بوک را با تنوع در مدلها و نسخههای آنها تولید کرد، سال 1994 بوده است.
محصولاتی که در ماه می سال 1994 عرضه شدند، تماماً شبیه به تولیدات سال قبل با اندکی تغییرات بود، اما مهمترین مطلبی که میتوانیم برای آنها عنوان کنیم این است که تا اینجای کار تمامی لپتاپهای قبلی از Trackball در قالب موس استفاده میکردند که در حقیقت یک گوی کوچک متحرک بود، ولی برای اولین بار در پاور بوک 520، شاهد حضور صفحه لمسی (Trackpad) که جایگزین ماوس قدیمی شده بود، هستیم.
وجود 40 مگابایت رم، 500 مگابایت حافظه داخلی، 33 مگاهرتز فرکانس پردازشی در پردازنده 68LC040 آن و رزولوشن 480*640 پیکسل، در بهترین نسخه تمامی آنها، قسمتهایی از مشخصات فنی این دستگاهها بود. وزن آنها بین 1.9 تا 3.2 کیلوگرم و قیمت آنها بین 2600 تا 5200 دلار بود.
دوره دوم: استفاده از پردازندههای Power PC
با توجه به اینکه در این زمان، شرکت موتورولا دیگر قادر به تأمین خواستههای مدیران ارشد اپل نبود، همکاری این دو شرکت پایان پذیرفت و مجموعه جدیدی که توانست نظر آنها را تأمین نماید، شرکت IBM بود که پردازندههای موسوم به Power PC را تولید میکرد. آغاز این همکاری بهروزهای پایانی ماه اوت سال 1995 برمیگردد که تا سال انتهای سال 2005 ادامه داشت.
1995:PowerBook 550 و PowerBook 190 و PowerBook 5300
اولین محصولی که در ماه می سال 1995 معرفی شد، پاور بوک 550 نام داشت. ویژگی خاص این دستگاه، صفحه نمایش بزرگ 10.4 اینچی آن بود. از طرف دیگر، گنجایش هارد به 750 مگابایت رسید.
پاور بوک 190، در ماه اوت 1995 رونمایی شد. این سیستم دارای صفحه نمایش سیاه و سفید و در دو اندازه 9.5 و 10.4 اینچی از نوع LCD، 5 سانتیمتر ضخامت و 2.7 تا 2.9 کیلوگرم وزن بود. پردازنده آن 68LC040 با فرکانس 33 مگاهرتزی داشته و دارای 4 تا 8 مگابایت رم و 40 مگابایت حافظه داخلی از نوع HDD بوده و تا 4 ساعت نیز شارژ دهی باتری برای کاربر فراهم میکرد. پاور بوک 190، آخرین دستگاهی بود که از پردازندههای شرکت موتورولا در بخش سختافزار آن استفاده شد.
اولین لپتاپ ساخت شرکت اپل، که با استفاده از پردازندههای شرکت IBM موسوم به Power PC تولید شد، پاور بوک 5300 نام داشت که در ماه اوت سال 1995 رونمایی شده و در ادامه چند مدل مختلف از آن تولید شد.
هرچند که این پاور بوک دارای صفحه نمایش 10.4 اینچی از نوع LCD با رزولوشن 600*800 پیکسل در بهترین نسخههایش بود، اما دارای طراحی بسیار پر ایرادی بود و شکل ظاهری خوبی نداشت و مثلاً وزن 5.9 کیلوگرمی آن خیلی سنگین بوده و یک بازگشت به عقب برای شرکت اپل محسوب میشد.
بد نیست بدانید که در کمال تعجب ملاحظه میکنیم که پاور بوک 5300 با همه ایرادهایی که در طراحی داشت، در آن زمان توانست بهترین رتبه طراحی را در بین برندهای موجود در دنیای لپتاپها را از آن خود نماید. رم 8 تا 64 مگابایت و حافظه داخلی 500 مگابایت و پردازنده PowerPC 603e با فرکانس 100 مگاهرتزی، مشخصات سختافزاری این سیستم بود که در آخرین نسخههایش با 1.1 گیگابایت حافظه و که فرکانس پردازنده 117 مگاهرتزی ، عرضه گردید.
1996: PowerBook 1400c/1400cs
خانواده پاور بوک 1400در حقیقت نسخه بهبود یافتهای از پاور بوک 5300 بودند که در اکتبر سال 1996 معرفی شده و دارای 12 تا 64 مگابایت رم، 750 مگابایت تا 2 گیگابایت رم، پردازنده PPC 603ev با فرکانس 117 تا 166 مگاهرتز و کارت گرافیکی با قابلیت اسکن دوگانه (Dual Scan) بودند.
صفحه نمایش آنها 11.3 اینچ از نوع TFT با رزولوشن 600*800 پیکسل و وزن آنها نیز حدود 3 کیلوگرم و قیمت آنها نیز بین 2000 تا 4000 دلار از ارزانترین تا گرانترین نسخه میرسید. که در نسخه سال بعد (1997) مقدار حافظه داخلی آن به 2 گیگابایت و فرکانس پردازنده آن به 117 مگاهرتز ارتقاء یافت.
1997: PowerBook 3400c و PowerBook 2400c و PowerBook G3
محصول عرضه شده در فوریه 1997، پاور بوک 3400c بود که دارای پردازنده PPC 603ev با فرکانس حداکثر 240 مگاهرتز، 16 تا 144 مگابایت رم، 1.3 تا 3 گیگابایت حافظه داخلی HDD، صفحه نمایش 12.1 اینچی از نوع SVGA LCD با رزولوشن 600*800 بوده و وزنی معادل 3.3 کیلوگرم و برچسب قیمتی 4500 تا 6400 دلاری داشت و برای اولین بار میتوانست پورتهای PCI و VGA را پشتیبانی کند.
در اخبار غیررسمی و طبق شایعات قبل از عرضه عمومی، اعلام شده بود که پاور بوک 3400 از سیستم MacOS X نیز پشتیبانی میکند.
در ماه می همین سال پاور بوک 2400c نیز معرفی گردید که دارای صفحه نمایشی 10.4 اینچی از نوع TFT با رزولوشن 600*800 پیکسل، پردازنده PPC 603ev با فرکانس حداکثر 240 مگاهرتز، رم 16 تا 112 مگابایت، 1.3 تا 2 گیگابایت حافظه داخلی، کارت گرافیک HiQV32 با 1 مگابایت حافظه اختصاصی و وزنی حدود 2 کیلوگرم بود. برچسب قیمتی این کالا بین 2260 تا 3500 دلار در نظر گرفته شده بود.
آخرین دستگاه ارائه شده در سال 1997 پاور بوک G3 بود که دارای صفحه نمایش رنگی 12.1 اینچی از نوع TFT با رزولوشن 600*800 پیکسل، 6.1 سانتیمتر ضخامت و 3.4 کیلوگرم وزن بود.
پردازنده آن Power PC 750 G3 با فرکانس 250 مگاهرتزی بوده و دارای 32 تا 160 مگابایت رم و 5 گیگابایت حافظه داخلی از نوع HDD بوده و حافظه اختصاصی کارت گرافیک آن به 2 مگابایت افزایش یافته و تا 3 ساعت نیز شارژ دهی باتری برای کاربر فراهم میکرد.
پاور بوک G3 به قیمت 5700 دلار فروخته میشد و اولین دستگاهی بود که به سیستمعامل MacOS 8 مجهز شده بود.
1998: PowerBook G3
سال 1998 در تاریخ مک بوک سال مهمی به حساب میآید، زیرا:
1. در ماه می و سپتامبر سال 1998 نسخههای جدیدتر پاور بوک G3، در 4 مدل روانه بازار شدند که شرکت اپل بیشترین تنوع و تفکیک را تا آن زمان برای این خانواده تعریف کرده بود.
2. یک وجه دیگر در اهمیت محصولات زیرمجموعه پاور بوک G3، که در سال 1998 ساخته شدند این بود که شامل بازنگری کلی در تمام بخشهای طراحی، شده بودند و با نسلهای قبلی، کاملاً متفاوت بودند.
جزئیات مدلهای 4گانه پاور بوک G3
مدل اول دارای حداکثر 512 مگابایت رم، 2 گیگابایت حافظه داخلی، پردازنده Power PC 750 G3 با فرکانس 233 مگاهرتز و کارت گرافیک ATI Rage LT با 2 تا 4 مگابایت رم گرافیکی اختصاصی بود.
صفحه نمایش 12.1 اینچی آن از نوع STN با رزولوشن 600*800 پیکسل بوده و در طراحی ظاهری آن نسبت به نسل قبل، بازبینی کلی صورت گرفته بود. وزن این دستگاه نیز 3.5 کیلوگرم بود. قیمت آن 2299 دلار تعیین شد.
مدل دوم نیز در اکثر جهات شبیه به مدل اول بود ولی سایز صفحه نمایش آن 13.3 اینچی و از نوع TFT با رزولوشن 768*1024 پیکسل بوده و فرکانس پردازنده نیز به 250 مگاهرتز میرسید و تفاوت دیگری با مدل اول نداشته و قیمت 3899 دلاری داشت.
مدل سوم نیز صفحه نمایشی با سایز 14.1 اینچی از نوع TFT ، 4 تا 8 گیگابایت هارد HDD داشته و از فرکانس 292 مگاهرتزی برای پردازنده برخوردار بود. قیمت آن نیز 5599 دلار تعیین شده بود.
مدل چهارم، تنها مدلی بود که در ماه سپتامبر 1998 معرفی گردید. این پاور بوک شباهت زیادی به مدل سوم داشت با این تفاوت که فرکانس پردازندهاش به 300 مگاهرتز میرسید و کاهش قیمت نیز داشت و برچسب قیمتی آن در نسخههای مختلف بین 2799 تا 4999 دلار را نشان میداد.
1999: PowerBook G3 Lambard
پاور بوک G3 لامبارد در ماه می 1999 معرفی شد که ادامه دهنده راه نسخههای سال قبل بود و فقط در فرکانس پردازنده آن به 400 مگاهرتز و مقدار حافظه داخلی آن به 10 گیگابایت در بهترین نسخه میرسید. البته از لحاظ وزنی سبکتر از نسل قبل بوده و به وزن تقریبی 2.7 کیلوگرم کاهش یا فته بود. قیمت آن نیز بین 2499 تا 3499 دلار بود.
این محصول سال 1999 از این نظر اهمیت دارد که برای اولین بار از پورت USB در این پاور بوک استفاده شد. علاوه بر این در پاور بوک G3 لامبارد، با تجدیدنظر در طراحی ظاهری توسط شرکت اپل، ضخامت آن نسبت به نسل قبل، 20 درصد کمتر شده بود. همچنین برای اولین بار از کارت گرافیک ATI LT PRO در ساخت آن استفاده شده بود که پردازش گرافیکی خیلی خوبی داشت.
2000: PowerBook G3 و PowerBook FireWire
پاور بوک G3 در سال 2000 به افزایش فرکانس پردازنده تا 500 مگاهرتز، مقدار رم تا 1 گیگابایت، مقدار حافظه داخلی تا 20 گیگابایت و حافظه اختصاصی گرافیکی تا 8 مگابایت، بسنده کرد و از بقیه جهات نظیر اندازه و نوع صفحه نمایش، وزن و قیمت، شبیه به اجداد سال قبل خود بود.
پاور بوک فایر وایر (FireWire)، در فوریه 2000 رونمایی شده و اولین بار صاحب سیستم وایرلس WiFi و پورت FireWire و همچنین دارای DVD Drive بوده و کاربر میتوانست بهوسیله آن فایلهای ویدیویی را ویرایش نماید (Vidoe Editing). کارت گرافیک آن از نوع ATI mob. 128 ، فرکانس پردازندهاش بسته به نسخه تولید شده 400 تا 500 مگاهرتز، مقدار رم 1 گیگابایت و مقدار حافظه داخلی 6 تا 20 گیگابایت بود. تولید این دستگاه تا سال 2001 ادامه داشت.
2001: خانواده PowerBook G4
در ابتدا و انتهای سال 2001 دو مدل پاور بوک G4 با نامهای پاور بوک مرکوری و پاور بوک اُنیکس ساخته شدند که بهطورکلی تغییراتی اساسی در طراحی ظاهری و نمای کلی آنها ایجاد شده بود و شاید بتوان آنها را نمونه اولیه و کاملی از لپتاپهای امروزی دانست. رعایت ظرافت در ساخت کیبورد، جاگذاری صفحه نمایشی بزرگ با حاشیه باریک، ضخامت بسیار کمتر بدنه (که حدود 2.5 سانتیمتر بود) و حذف تمامی اقلام ظاهری اضافه و طراحی یکدست و زیبا، همگی در راستای اثبات این ادعای ماست.
شرکت اپل، بدنه این دستگاه را از جنس تیتانیوم تولید کرده بود و این موضوع اجازه میداد، تمام هنرنمایی طراحان اپل، در سایه آن، بسیار راحتتر به واقعیت تبدیل شود.
کلیه اقدامات فوقالذکر باعث سبکتر شدن این دستگاهها شده بود. ضمناً صفحه نمایش این دستگاهها رنگی بوده و باتری آنها نیز تا 3 ساعت شارژ دهی برای کاربر فراهم میکردند.
پاور بوک مرکوری در ژانویه 2001 معرفی شد که صفحه نمایشی 15.2 اینچی با رزولوشن 768*1152 پیکسل داشته، پردازنده PowerPC 7410 با فرکانس 500 مگاهرتز، کارت گرافیک ATI Rage Mobility 128 با 8 مگابایت حافظه، رم تا 1 گیگابایت، هارد تا 20 گیگابایت HDD، وزن 2.4 کیلوگرم و قیمتی بین 2599 تا 3499 دلار داشت.
پاور بوک اُنیکس در اکتبر 2001 معرفی شد که پردازنده PowerPC 7440 با فرکانس عملیاتی حداکثر 667 مگاهرتز، حافظه داخلی حداکثر 48 گیگابایت و کارت گرافیک ATI Radeon با 16 مگابایت رم اختصاصی داشت و در مواردی مانند: اندازه صفحه نمایش، طراحی کلی، مقدار رم و ... با مدل مرکوری یکسان بود.
2002: PowerBook G4
در سال 2002 پاور بوک G4 در دو مدل به نامهای ایوُری و آنتی مانی عرضه شد. هر دو مدل مشخصات فنی و کیفیت طراحی نزدیک به هم و خوبی داشتند اما مدل Antimony، در بخش گرافیکی کیفیت بسیار بهتری ارائه میداد.
مدل Ivory در 29 آوریل 2002 معرفی شد و صفحه نمایش 15.2 اینچی TFT با رزولوشن 854*1280 پیکسل و پردازنده PowerPC 7451 با فرکانس پردازش حداکثر 867 مگاهرتزی داشت که در کنارش از 1 گیگابایت رم، 60 گیگابایت حافظه داخلی و کارت گرافیک ATI Radeon با 16 مگابایت حافظه اختصاصی گرافیکی بهرهمند بود، در حالیکه مدل Antimony، در 6 نوامبر 2002 معرفی شده و از پردازنده PowerPC 7455 با فرکانس حداکثر 1 گیگاهرتز و کارت گرافیک ATI Radeon 9000 که تا 64 مگابایت حافظه گرافیکی داشت، بهره میبرد.
این پاور بوک برای اولین بار از پورت DVI پشتیبانی میکرد و تولیدش تا سال 2003 نیز ادامه داشت.
2003: PowerBook G4
در دو مرحله در ماههای ژانویه و سپتامبر سال 2003، پاور بوک های جدیدی رونمایی شدند.
در مراسم اول سال، نخستین ویرایش پاور بوک G4 در دو مدل با صفحه نمایش 12.1 اینچی با رزولوشن 768*1024 پیکسل و 17 اینچی با رزولوشن 900*1440 پیکسل که هر دو از نوع TFT LCD و رنگی بودند، ارائه گردید. پردازنده آنها از نوع PowerPC 7455 بود که فرکانس پردازشی آن به 1 گیگاهرتز میرسید و از دو نوع کارت گرافیک NVIDIA GeForce 420 Go/440 Go با 32 و 64 مگابایت حافظه اختصاصی در مدلهای مختلف آنها استفاده شده بود.
مقدار رم در آنها بین 256 مگابایت تا 2 گیگابایت و گنجایش حافظه جانبی آنها بین 40 تا 60 گیگابایت متغیر بود. وزن آنها نیز در سایز کوچکتر 2 کیلوگرم و در سایز بزرگتر 3 کیلوگرم بود. ضخامت آنها هم 2.8 سانتیمتر بود.
در مراسم ماه سپتامبر نیز دومین ویرایش پاور بوک G4 با 3 مدل مختلف پا به میدان گذاشت. اندازههای 12.1 و 15.2 و 17 اینچ که کیفیت تصویری مانند محصولات ابتدای سال داشتند.
مدل پردازنده مرکزی آنها PowerPC 7440 با فرکانس 1 تا 1.33 گیگاهرتز و پردازنده گرافیکی آنها شامل NVIDIA GeForce FX Go 5200 با 32 مگابایت رم گرافیکی و یا ATI Radeon 9600 با 64 مگابایت حافظه گرافیکی بود و در حالیکه حداکثر تا 2 گیگابایت رم داشتند، مقدار هارد نیز تا 80 گیگابایت قابل افزایش بود. وزن سه مدل به ترتیب 2 و 2.5 و 3 کیلوگرم بوده و قیمت آنها نیز 1599 و 1999 و 2999 دلار تعیین شده بود.
چند نکته در پاور بوک G4 سال 2003 شامل موارد زیر وجود دارد که در تاریخچه مک بوک ها بسیار مهم است:
- برای اولین بار جنس بدنه از آلومینیم ساخته شد.
- برای اولین بار از تکنولوژی بی سیم بلوتوث استفاده شد.
- برای اولین بار کیبورد آن دارای نور پس زمینه بوده و به نرمافزار iLife نیز مجهز شدند.
- میزان شارژ دهی و ماندگاری باتری به عدد خوب 4.5 ساعت افزایش پیدا کرد.
- برای اولین بار از رم DDR در آنها استفاده گردید.
- انتقال درایو نوری (DVD Drive)، از نوار جانبی سمت راست کیبورد به نوار جانبی جلوی دستگاه
- آپدیت شدن پورت فایر وایر به نسخه Fire Wire 800
2004: PowerBook G4
سومین ویرایش از پاور بوک G4 در سال 2004 در سه اندازه 12.1 و 15.2 و 17 اینچ تولید شد که تنها تفاوت آنها با نسل ویرایشی دوم، فرکانس پردازنده بود که تا 1.5 گیگاهرتز رسیده و همچنین حافظه اختصاصی گرافیکی آنها نیز تا 128 مگابایت افزایش یافته بود.
2005: PowerBook G4
در 31 ژانویه سال 2005، چهارمین ویرایش از پاور بوک G4 در سه سایز، دقیقاً مانند نسخه سال قبل، تولید و عرضه شد.
در بقیه آیتمها نیز تشابه نسبتاً کاملی برقرار بود و تنها تفاوت آنها با نسل قبل به قرار زیر بود:
- اول اینکه مقدار هارد در بهترین نسخه به 100 گیگابایت رسید.
- دوم این بود که فرکانس پردازنده مرکزی به 1.67 گیگاهرتز رسید.
در 19 اکتبر 2005، پنجمین ویرایش از پاور بوک G4 در سه سایز سالهای اخیر یعنی 12.1 و 15.2 و 17 اینچ و بدون تغییرات زیاد معرفی شد. نوآوریهای این نسخهها در ارتقاء وضوح و رزولوشن صفحه نمایش به 1050*1680 پیکسل و گنجایش حافظه داخلی به 120 گیگابایت بود. درایو نوری آن نیز از نوع DVD Super Drive بود.
نکته مهم: پنجمین ویرایش پاور بوک G4 ، آخرین نسخهای بود که پردازندههای PowerPC در آن به کار رفته بود و تاریخ انقضاء زندگی این پردازندهها در داخل بدنه محصولات شرکت اپل، در انتهای سال 2005، به سر رسید.
دوره سوم: استفاده از پردازندههای intel
در انتهای سال 2005، شرکت اپل در تصمیمی ناگهانی و پر ریسک، به جای استفاده از پردازندههای شرکت IBM به پردازندههای شرکت اینتل (intel) روی آورد. به تبع این تغییر رویه، سال 2005، سرشار از موضوعات و نکات در خور توجه است که در چند سطر، به مهمترین موارد آن میپردازیم.
دلیل این امر، نگرانی مدیران اپل، بابت عقب ماندن از غافله در حال رشد تکنولوژی بود که بسیار سریع در حال حرکت بود و این در حالی بود که تراشههای Power PC با اینکه سرعت و قدرت خیلی خوبی ارائه میدادند اما در عوض حرارت و مصرف انرژی بسیار بالایی هم داشتند که باعث میشد عملکرد پردازشی محصولات اپل در بین کاربران و مشتریان، زیر سؤال برود.
اتفاق دیگری که به تبع انتقال به پردازندههای اینتل رخ داد، این بود که نحوه نام گذاری لپتاپهای اپل که وابسته به پردازندههای Power PC بود نیز تغییر کرد و نام MacBook بر روی آنها گذاشته شد و تولید مک بوک و مک بوک پرو بهطور رسمی از ابتدای سال 2006 آغاز گردید.
موضوع مهم دیگری که باید در همین جا به آن اشاره شود این است که با توجه به اینکه برخی کاربران نیاز به نصب سیستمعامل ویندوز بر روی سیستم خود داشتند، از این تاریخ به بعد، با ورود پردازندههای اینتل به خانواده مک، این نقیصه رفع شده و میتوانستند از ویندوز نیز بر روی مک بوک خود استفاده کنند.
شرکت اپل، در سالهای 2006 و 2007، با تولید مک بوک و مک بوک پرو توانسته بود خودش را به دنیای فنّاوری بهعنوان یک عامل توانمند و صاحب دانش اثبات کند و عرصه را برای رقبایش تنگ کند. با این حال در سال 2008 با تولید عضو جدید خانواده مک بوک، دیدگاه کلی سازندگان لپتاپ را تغییر داد و میتوان گفت که سنگ بنای نسلهای آینده تمامی لپتاپها و مک بوک ها را استوار کرد.
مک بوک ایر سال 2008: MacBook Air 13.3"
همانطور که در بخش ابتدایی سخن، اشاره کردیم، سال 2008، علاوه بر اینکه از جهت ایجاد تغییر اساسی در مشخصات فنی و ظاهری مک بوک، اهمیت دارد، نکته مهمی را در دل خود جای داده است، و آن هم تولد اولین نسل اصلی مکبوک ایر یا همان نسل اولیه MacBook Air در 12 ماه ژانویه 2008 است.
اولین مک بوک ایر، که با نمایشی خیره کننده در مراسم رونمایی توسط استیو جابز، معرفی شد، از نوع "تکنولوژی آینده" بود و بدنه نازک و کم حجم و سبک داشت و از مشخصات فنی نسبتاً خوبی هم برخوردار بود.
صفحه نمایش 13.3 اینچی TFT با رزولوشن 800*1200 پیکسل، پردازنده مرکزی intel Core 2 Duo L9300 با فرکانس پردازشی بین 1.6 تا 1.86 گیگاهرتز، پردازنده گرافیکی NVIDIA GeForce 9400M با 256 گیگابایت حافظه گرافیکی، 2 گیگابایت رم، 120 گیگابایت هارد HDD که امکان تبدیل آن به 128 گیگابایت هارد SSD در زمان سفارش به درخواست مشتری، وجود داشت، و وزن بسیار سبک 1.36 کیلوگرمی، تمام مشخصات سختافزاری مک بوک ایر 2008 بود.
موضوعی که باعث عقب نشینی تعداد زیادی از مشتریان بالقوه مک بوک ایر میشد، این بود که قیمت بالایی برای فروش آن در نظر گرفته شده بود.
برچسب قیمت این کالا در حداقل مبلغ، عدد 1799 دلار را نشان میداد که در بیشترین حالت به 2499 دلار نیز میرسید و علیرغم مزایای فوق العادهای که در مکبوک ایر اول، وجود داشت، این قیمتها برای خرید، واقعاً گران بودند و هرکسی بخصوص دانشجویان و دانش آموزان توان خرید مک بوک ایر را نداشتند.
نسل ویرایش شده دوم مک بوک ایر، در پوشش اولین ویرایش مک بوک ایر 2008 در 14 ماه اکتبر عرضه شد که به جز آپدیت سیستم عامل تغییر دیگری در آن دیده نمیشود و جای بسی تأسف است.
مک بوک ایر سال 2009: MacBook Air 13.3"
نسل ویرایش شده سوم مکبوک ایر نیز در تاریخ 5 ژوئن 2009 در اندازه 13.3 اینچ با نمایشگر TFT و رزولوشن 800*1280 پیکسل معرفی گردید. پردازنده مرکزی آن intel Core 2 Duo L9400 با فرکانس 1.86 تا 2.13 گیگاهرتز و پردازنده گرافیکی آن Nvidia GeForce 9400M با 256 مگابایت حافظه گرافیکی اختصاصی، بودند که در کنار آنها 2 گیگابایت رم و 120 گیگابایت هارد (که میتوانست از نوع SSD یا HDD باشد)، وجود داشت.
وزن این مک بوک ایر، 1.360 کیلوگرم و قیمت آن نیز 1799 تا 2499 دلار تعیین گردیده بود.
مک بوک ایر سال 2010: MacBook Air 13.3"
در انتهای سال میلادی، یعنی 20 اکتبر 2010، دومین نسل اصلی یا نسل ویرایش شده چهارم مکبوک ایر، با ابعاد 11.6 و 13.3 اینچ و رزولوشن تصویر 768*1366 و 900*1440 پیکسل، عرضه شد.
برادر کوچکتر که ابعاد 11 اینچی داشت، ضمن اینکه برای اولین بار در چنین سایزی تولید میشد، آمده بود تا هزینههای تولید را کاهش داده و قیمت فروش را پایین بیاورد، تا مشتریان بیشتری بتوانند مک بوک بخرند، که تا حدود زیادی در این زمینه موفق بود.
مک بوک ایر 2010، دارای دو مدل پردازنده مرکزی intel Core 2 Duo U9400/L9600 و پردازنده گرافیکی از نوع Nvidia GeForce 320M با 256 مگابایت رم اختصاصی، بوده و مقدار رم آن 2 یا 4 گیگابایت و مقدار هارد آن 64 یا 128 یا 256 گیگابایت از نوع SSD لحاظ شده بود.
نکته عالی در مک بوک ایر 2010، سبک بودن آنها میباشد، بدین ترتیب که وزن نسخه 11.6 اینچی 1 کیلوگرم و نسخه 13.3 اینچی 1.3 کیلوگرم بود و قیمت مک بوک ایر 2010 به ترتیب 999 و 1599 دلار تعیین شده بود.
مک بوک ایر سال 2011: MacBook Air 13.3" و MacBook Air 11.6"
نسل ویرایش شده پنجم مک بوک ایر در 20 جولای 2011، در قوارههای سال قبل (11.6 و 13.3 اینچ) تولید شد. شرکت اپل، برای جبران ضعف پردازش در نسخه سال گذشته، در این دستگاه از پردازندههای اینتل Core i5 2467M و Core i7 2677M و پردازنده گرافیکی اینتل با نام intel Graphics HD 3000 که 384 مگابایت حافظه اختصاصی داشت، استفاده کرده بود و بقیه موارد مانند رم، حافظه داخلی و کیفیت صفحه نمایش و... مانند سال قبل (2010) بود.
مک بوک ایر سال 2012: MacBook Air 13.3" و MacBook Air 11.6"
نسل ویرایش شده ششم مک بوک ایر در 11 ژوئن 2012 و در همان اندازههای دوگانه سال قبل معرفی شد ولی تفاوت اینجا بود که در مشخصات سخت افزاری و خصوصاً مقدار حافظه تا دو برابر، جهش داشت.
استفاده از پردازندههای عالی و جدید intel Core i5 3317U و intel Core i7 3667U و همچنین کارت گرافیک intel HD Graphics 4000 با 1 گیگابایت حافظه گرافیکی همراهش، سرعت و قدرت پردازش عملیاتی و گرافیکی این مکبوک ایر را ستودنی مینمود. مخصوصاً زمانی که مقدار رم تا 8 گیگابایت و حافظه داخلی تا 512 گیگابایت از نوع SSD، (که هر دو مورد، 100 درصد نسبت به نسل قبل افزایش داشتند)، رشد کرده بود.
نکته حائز اهمیتی که نباید به سادگی از کنار آن گذر کنیم این است که با وجود رشد چشمگیر در سخت افزار، قیمت مک بوک ایر 2012 نسبت به 2011، افزایشی نداشت.
مک بوک ایر سال 2013: MacBook Air 13.3" و MacBook Air 11.6"
نسل ویرایش شده هفتم مک بوک ایر در ماه ژوئن 2013، که در طول تاریخ تولیدش برای دومین بار (بر اساس بازنگری در طراحی)، بسیار نازکتر از قبل شده بود، با بهروزرسانی سخت افزاری در پردازنده مرکزی و گرافیکی، توسط شرکت اپل معرفی گردید.
پردازنده مرکزی مکبوک ایر 2013، شامل دو پردازنده intel Core i5 4250U و intel Core i7 4650U و پردازنده گرافیکی آن نیز intel HD Graphics 5000 بود که برای اولین بار 1.5 گیگابایت حافظه گرافیکی مخصوص داشت و بازهم ثبات قیمت با وجود بهتر شدن شرایط سخت افزاری، برقرار بود.
مک بوک ایر سال 2014: MacBook Air 13.3" و MacBook Air 11.6"
نسل ویرایشی هشتم مک بوک ایر در ماه آپریل 2014 ، بدون اینکه تغییر عمیقی در طراحی و سخت افزار مشاهده شود و تنها با آپدیت پردازنده MacBook Air مدل پایینتر، به مدل intel Core i5 4260U تولید گردید.
مک بوک ایر سال 2015: MacBook Air 13.3" و MacBook Air 11.6"
با ورود نسل ویرایش شده نهم مک بوک ایر در سال 2015، شرکت اپل، روند بهبود در پردازندههای عملیاتی و گرافیکی را ادامه داده و از نسل پنجم سری 5 و سری 7 پردازندههای اینتل استفاده کرد. بدین ترتیب که پردازندههای intel Core i5 5250U و intel Core i7 5650U بهعنوان پردازنده مرکزی و intel HD Graphics 6000 با 1.5 گیگابایت حافظه مخصوص، بهعنوان پردازنده امور گرافیکی، در مکبوک ایر 2015، انجام وظیفه میکردند. سایر مشخصههای فنی و ظاهری مانند نسل قبل (2014) بود.
مک بوک ایر سال 2016: ***
این سال، سال رکود بیسابقه برای مک بوک ایر بوده و شرکت اپل، فقط به تولید ویرایشهای قبلی سال گذشته، اقدام نمود و به دلایلی که دقیقاً مشخص نیست، هیچ تغییری در سال 2016 برای مکبوک ایر در نظر نگرفت.
البته چیزی که در این سال سروصدای زیادی به پاکرد، گنجاندن تاچ بار در مک بوک پرو بود که برای مطالعه بیشتر در مورد مزایا و معایب تاچ بار میتوانید به بخش مقالات وبلاگ سایت پارسان می مراجعه نمایید.
مک بوک ایر سال 2017: MacBook Air 13.3"
مک بوک ایر 2017، که نسل ویرایشی دهم مک بوک ایر بود، در نظر کلی مشابه محصول 2015 بود، با این تفاوت که مدلی با اندازه 11.6 اینچی تولید نشده بود و در مدل 13.3 اینچی نیز فقط رم 8 گیگابایتی قابل سفارش بود و پردازنده ضعیفتر آن نیز به مدل intel Core i5 5350U تغییر یافت.
مک بوک ایر سال 2018: MacBook Air 13.3"
شرکت اپل در پیکربندی نسل سوم اصلی یا نسل ویرایش شده یازدهم مک بوک ایر در سال 2018، از پردازنده intel Core i5 8210Y با فرکانس 1.6 گیگاهرتز و کارت گرافیک intel UHD Graphics 617 که دارای 1.5 گیگابایت رم اختصاصی بود و همچنین 8 یا 16 گیگابایت رم و 128 گیگابایت تا 1 ترابایت حافظه داخلی استفاده کرده بود.
مک بوک ایر 2018، دارای صفحه نمایش 13.3 اینچی IPS با رزولوشن 1600*2560 پیکسل بوده و وزنی معادل 1.25 کیلوگرم داشته و قیمت خرید مک بوک ایر 2018، مبلغی بین 1199 تا 1399 دلار تعیین شده بود.
مکبوک ایر 2018، بهترین مک بوک ایری بود که تاکنون تولید شده بود، زیرا شرکت اپل هر آنچه در مک بوک پرو سال قبل داشت به این مکبوک ایر، هدیه داده بود.
مک بوک ایر سال 2019: MacBook Air 13.3"
در کمال تعجب، مک بوک ایر 13.3 اینچی 2019، که در حقیقت ویرایش دوازدهم از مک بوک ایر محسوب میشد، کاملاً مشابه مدل سال قبل (2018) بود و در هیچ یک از بخشها تغییری ایجاد نشده بود.
این در حالی است که شرکت اپل، معمولاً حتی در سالهایی که بهعنوان سال مبدأ، برای یک نسل جدید محسوب نمیشوند، به تغییراتی هر چند اندک، در برخی بخشها بسنده میکرد، ولی مک بوک ایر 2019، حتی از این تغییرات هر چند کوچک نیز محروم شده است.
مک بوک ایر سال 2020: MacBook Air 13.3" intel و MacBook Air 13.3" M1
سال 2020 شاید یکی از مهمترین مقاطع تاریخچه کل محصولات اپل باشد و دلیل این امر هم اضافه شدن Apple Silicon به شکل تراشه M1 به اجزاء داخلی مک بوک ها است. شرکت اپل در یک حرکت ناگهانی و غیر مترقبه، اقدام به استفاده از تراشههای یکپارچه Apple M1 که ساخت خودش بود، در قالب سخت افزار برخی از محصولاتش نمود که کل خانواده "مک" را در برمیگرفت.
تحت تأثیر همین موضوع، پس از سالها یکنواختی و تکرار در تولید محصولات گروه مک بوک، شاهد تولید همزمان مک بوک هایی هستیم که از پردازندههای intel و یا M1 استفاده میکنند، بنابراین میتوان گفت: بیشترین تنوع در ساخت مک بوک ها در سال 2020 اتفاق افتاده است.
در ماه مارس 2020، شرکت اپل یکی دیگر از خانواده ارزان قیمت مک بوک را در حقیقت مک بوک ایر 13 اینچی 2020 بود معرفی نمود.
نسل ویرایش شده سیزدهم مکبوک ایر، در سال 2020، صفحه نمایش 13.3 اینچی IPS با رزولوشن 1600*2560 پیکسل داشته و از پردازندههای نسل دهم اینتل با نامهای intel Core i3 1000NG4 و intel Core i5 1030NG7 در بخش پردازنده مرکزی و کارت گرافیک intel Iris Plus Graphics در پردازش گرافیکی همراه با حداکثر 16 گیگابایت رم و 2 ترابایت حافظه داخلی استفاده کرد که وزن آن را به 1.29 کیلوگرم و قیمت این دستگاه را به 999 تا 1449 دلار رسانده بود.
اما اصل ماجرا در 17 ماه نوامبر 2020 برای مکبوک ایر 13 اینچی به وقوع پیوست.
در این زمان نسل اصلی چهارم یا نسل ویرایش شده چهاردهم مک بوک ایر، تراشه M1 را بهعنوان پردازنده مرکزی خود میدید. مکبوک ایر M1 سال 2020، صفحه نمایش 13.3 اینچی رتینا داشته و تراشه یکپارچهای با 8 هسته مرکزی و 8 تا 16 گیگابایت رم و حداکثر تا 2 ترابایت حافظه داخلی را با خود همراه کرده بود. ضمناً عملیات پردازش گرافیکی نیز توسط همین تراشه صورت میگرفت که تداعیکننده چیپستهای گوشیهای هوشمند بوده و بسته به نسخه ساخته شده 7 یا 8 هسته گرافیکی داشت.
مک بوک ایر 13 اینچ 2020، با بهکارگیری تراشه اختصاصی Apple M1 سرشار از قدرت بوده و درعینحال با وجود اینکه حدود 20 درصد از مک بوک پرو 13، ارزانتر است، ولی به دلیل عدم استفاده از فن در سیستم داخلی آن، باریکترین، سبکترین و بیصداترین نوت بوک اپل، قلمداد میشود.
از دیگر مزایای بهکارگیری تراشه Apple M1 در مک بوک ایر 13 اینچی 2020، کارایی بسیار بالا و مصرف بسیار پایین باتری است، که نظیر آن در بین سایر لپتاپها مشاهده نمیشود و تا یک روز کامل شارژ دهی دارد و این زمان ماندگاری شارژ، رکورد طولانیترین عمر باتری در مک بوک ایرهای تولید شده تا این لحظه محسوب میشود.
استفاده از تاچ آیدی برای رمزگشایی لمسی همراه بر روی کیبورد جادویی و بسیار نرم، از دیگر امکانات این مک بوک کوچک و توانمند است.
در سال 2021 شرکت اپل تولید مک بوک جدید را مسکوت گذاشت و نسخه جدیدی از این کالا ارائه نداد. حال باید منتظر ماند و دید که آیا این شرکت تولید ویرایش جدید یا نسل جدیدی از مکبوک ایر را برای سال 2022 در پرورانده است یا نه.
مک بوک ایر سال 2022: MacBook Air M2 13.6
با وجود اینکه از سال 2020 به بعد هیچ نسخهای از مک بوک ایر، توسط اپل تولید نشده بود، شاید این تصور به ذهن مخاطبان متبادر میشد که این محصول خوش فروش، از بین اعضای خانواده لپ تاپ اپل، حذف شود، اما به ناگاه در خرداد 1401 (6 ژوئن 2022)، شاهد رونمایی از نسخه جدیدی از مک بوک ایر بودیم که از تراشه جدید اپل سیلیکون M2، در ساخت آن استفاده شده بود و به مک بوک ایر M2 شهرت یافت.
مک بوک ایر 2022، شاهد تغییرات بنیادی و اساسی در ظاهر و سخت افزار خود بود.
بخشی از این تغییرات شامل: بزرگتر شدن نمایشگر، ظهور ناچ، نازکتر شدن بدنه، عمر باتری بهتر با وجود عملکرد بسیار بهتر، استفاده از دوربینی با کیفت بالاتر از نسخه قبلی، اضافه شده درگاه مگ سیف برای آزاد شدن پورتهای تاندربولت در زمان شارژ و ... میباشد.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید به بخش معرفی این محصول مراجعه نمایید.
جمعبندی
MacBook Air از سال 2008 تا 2022، تولید شده و از اولین نسل گرفته تا آخرین نسخه که از تراشه M2 استفاده میکرد، به معنی واقعی کلمه، پیشرفت کرده است.
در این مطلب سعی کردیم، با مروری سریع به توضیح همه تولیدات این دسته، بپردازیم.
جملهای کوتاه که بتواند مکبوک ایر را توصیف نماید، این است که:
مک بوک ایر، سیستم کامپیوتری قابل حمل و بسیار سبک است که مشخصات فنی خوبی داشته و در عین حال قیمت مک بوک ایر برای اکثر خریداران مناسب است.
اکنون میتوانید با مراجعه به صفحه مربوط به هر یک از انواع مک بوک ایر یا مک بوک پرو در سایت پارسان می، ضمن مطالعه دقیقتر مشخصات فنی، به مقایسه آنها نیز بپردازید و در صورت نیاز، ضمن مطرح کردن سؤالات خود با کارشناسان ما، از راهنمایی کامل نیز برخوردار شوید.
همچنین اگر پیشنهادی درباره مطلب فوق یا تجربه خرید مک بوک ایر را دارید، آنرا در بخش نظرات منعکس نمایید تا مورد استفاده قرار گیرد.
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به سایت ✦پارسان می✦ می باشد.
طراحی سایت توسط گروه تخصصی آرمانیک