بیشتر ما حداقل با یکی از محصولات اپل کار کرده ایم و قبل از خرید از قیمت بالای آن شکایت داریم. دل را به دریا می زنیم و خرید را انجام می دهیم، پس از خرید رنج حاصل از قیمت بالا را به صورت کامل فراموش می کنیم و از خرید یک محصول زیبا و با کیفیت بسیار زیاد لبخند بر لبانمان جاری می شود.
موس اپل هم از این قاعده مستثنا نیست. در ابتدا قیمت زیاد نسبت به برندهای نامعتبر ما را وسوسه می کند از همان کالاهایی که قبلا استفاده می کردیم، استفاده کنیم اما پس از خرید به خود می گوییم کاش زودتر یک موس تاچ را برای خود به ارمغان می آوردیم.
در این چند سطر، سیر تحول موس اپل از ابتدا تا کنون آشنا می شویم و آن را مرور می کنیم:
ادامه مطالب در پائین صفحه
ادامه مطالب بالای صفحه
یکی از ابزار و لوازمی که اکثر افراد برای کار با سیستمهای کامپیوتری به آن عادت کرده اند ماوس میباشد و برای برخی افراد کار کردن با کامپیوتر بدون Mouse تصور ناپذیر است. ولی این وسیله از کجا پیدا شد و ابداع آن از کجا و توسط چه کسی کلید خورد؟ و چه مدت طول کشید که به شکل امروزی آن برسیم؟ اولین ماوس چه شکلی داشت؟ و کاربرد آن در ابتدای امر چه بود؟ شرکتهای معروف سازنده ماوس کدامند؟
در این مبحث به سوالاتی از این دست و آنچه که در این رابطه میتواند به اطلاعات شما بیافزاید میپردازیم و در واقع از بدو تولد Mouse تا انواع و کاربردهای آن، خواهیم پرداخت.
ماوسها در مجموع از سه نسل مجزا تشکیل شده اند که شامل: ماوسهای مکانیکی، ماوسهای نوری یا لیزری، و ماوسهای بی سیم بوده و درحال حاضر ماوسهای مکانیکی کاملا منسوخ شده اند، اما ماوسهای نوری و لیزری هنوز کاربران زیادی دارد.
خانواده ماوسهای بی سیم نیز آرام آرام در حال تبدیل شدن به اصلیترین ماوسی هستند، که کاربران آینده از آن استفاده خواهند کرد.
از زمان ورود رسمی و انبوه اولین Mouse در کنار کامپیوتر توسط شرکت زیراکس بیش از 30 سال میگذرد و در مدت سپری شده، این همراه کوچک کامپیوترها تغییرات زیادی را به خود دیده و متحول شده است.
البته اولین ماوس که بصورت غیر رسمی اختراع شد در سال 1952 توسط بخش تحقیقات نظامی نیروی دریایی کانادا ساخته شد و کاربرد آن نیز برای ورود اطلاعات به کامپیوتر بواسطه حرکات دست بود.
اجزای آن نیز از یک توپ بولینگ، تعدادی مدار الکترونیکی و سیم پیچ ، تعدادی چرخ غلتکی و... تشکیل شده بود که با حرکت و چرخش توپ بولینگ بوسیله دست کاربر، این حرکات در بر روی کامپیوتر اجرا میشد. این اختراع موضوعی نظامی بود و امکان علنی سازی آن وجود نداشت و مساله ساخت آن نیز مسکوت ماند.
ساخت دومین ماوس را نیز باید به نام داگلاس انگلبرت و بیل انگلیش ثبت کرد. این مخترع آمریکایی در سن 25 سالگی و در دهه 50 میلادی به فعالیتهایی پرداخت که در نهایت به ابداع ماوس کامپیوتر و توسعه گرافیک در آن سالها منجر گردید.
وی در زمان جنگ جهانی دوم بعنوان تکنسین رادار در نیروی دریایی آمریکا فعالیت داشت و پس از آن به تحصیل در رشته مهندسی برق پرداخت.
در سال 1963 در کنار ابداع Mouse، لوازمی مانند جوی استیک و قلم نوری را برای ورود، تغییر و نمایش اطلاعات، در اشکال اولیه شان طراحی کرده و به مرحله ساخت رساند و برای اولین بار مردم عادی نیز میتوانستند با کامپیوتر کار کنند.
ماوس ابداعی انگلبرت، از یک باکس چوبی و دکمهای بر روی آن و چرخهایی فلزی در زیرش برای حرکت آسانتر به جلو/عقب یا چپ/راست تشکیل شده بود. سیم ارتباطی این دستگاه از انتهای آن بیرون آمده بود و به همین سبب، این دستگاه موش (و بعدها ماوس) نامیده شد.
در 9 دسامبر 1968 ماوس سه دکمهای X-Y توسط انگلبرت معرفی رسمی شد. این مدل دارای سه دکمه دو چرخ در جهات عمودی و افقی داشت و میتوانست در همه جهات بود.
این ماوس، اولین Mouse دارای توپ چرخان (به زبان آلمانی Rollkugel) بود که در زیرش یک گوی غلطان و فقط یک دکمه بر روی آن تعبیه شده بود و در 1968 توسط یک شرکت آلمانی برای رسم تصاویر گرافیکی ساخته شد. میتوان این ماوس را همان گوی بولینگی اولیه ثابت و سنگین، در نظر گرفت ولی بصورت معکوس و سبک، که میشد آنرا روی میز حرکت داد.
این Mouse به شکل یک نیم کره به قطر 12 سانتیمتر بوده که یک دکمه درست در مرکز و بالاترین قسمت سطح کروی آن قرار داشت. با اینکه اطلاعات دقیقی از میزان تولید این ماوس در دسترس نیست ولی احتمالا میرود، تعدادی از آن برای استفاده توسط دیگران بصورت تیراژ فروخته شده باشد.
در سال 1972 فردی انگلیسی بنام بیل، ماوس جدیدی برای شرکت زیراکس پارک (Xeroc PARC) ساخت که از توپی فلزی شبیه به آنچه آلمانیها از جنس پلاستیک ساخته بودند، استفاده کرد. اولین کامپیوتر بنام زیراکس آلتو همراه با این Mouse در سال 1973 بصورت عمومی معرفی شد. تمامی ماوسهای امروزی نیز از چارچوب همین Mouse تبعیت میکنند و تغییری در ساختار اصلی آن بوجود نیامده است.
حدودا در سال 1980 اولین ماوس نوری توسط ریچارد لیون و استیون کرش در شرکت زیراکس اختراع شد که حسگرهای نوری آن با ثبت مکرر تصویر از سطحی که Mouse بر روی آن حرکت میکرد، جهت حرکت را تشخیص میدادند. البته پد مخصوصی نیز برای عملکرد درست نیاز داشت. در داخل این ماوس به جای قطعات متحرک مکانیکی از حسگرهای نوری و تعدادی LED استفاده شده بود.
در سال 1983 شرکت مایکروسافت موفق به ساخت اولین ماوس سازگار با کامپیوتر خود را ساخت و در همین زمان برنامه Microsoft Word را بعنوان اولین برنامهای که از Mouse پشتیبانی میکرد و در محیط Dos اجرا میشد ارائه کرد.
از آنجا که Mouse ساخته شده توسط شرکت زیراکس، هم گران و هم کار کردن با آن برای عموم مردم بسیار پیچیده بود، بنابراین در سال 1983جیم یورچنکو (Jim Yurchenco) اولین ماوس اپل را با نام Lisa Mouse ساخت که همراه با کامپیوتری بنام Apple Lisa معرفی شد. این ماوس قیمت بسیار مناسبی داشت و در کنار یک دکمه از برای اولین بار از trackball (ترک بال) استفاده میکرد. در حقیقت، این Mouse، اولین ماوسی بود که به داخل خانهها راه پیدا کرد.
توسط لاجیتک در 1984 برای اولین بار ساخته شد. از مادون قرمز استفاده شد. دو دکمه با سطحی صاف و قسمت شیشهای مادون قرمز داشت. با این حال، موسهای بی سیم هنوز به جریان اصلی نرسیده اند.
دلیلش این است که فناوری مادون قرمز نیاز به دید مستقیم با کانکتور داشت که استفاده از آن را ناخوشایند میکرد. البته در سال 1991 با حضور امواج رادیویی به جای مادون قرمز، توسط شرکت لاجیتک، این نقیصه تا حد زیادی رفع گردید.
در سال 1986 شرکت اپل از پورتی موسوم به Apple IIgs در سیستم کامپیوترهای دسکتاپ خود بنام مکینتاش، استفاده کرد که کارکردی شبیه پورتهای USB امروزی داشت و همزمان از ماوسی ساخت که برای همین سیستم طراحی کرده بود رونمایی کرد که از طریق این پورت بصورت موازی با لوازم دیگر مانند چاپگر یا هارد دیسک، به سیستم وصل میشد.
این Mouse یک کلید داشت و سطح بالایی آن بدون برجستگی ولی دارای یک شکست در سطح خود با زاویه تقریبی 210 درجه داشت که سطح کف دست به راحتی روی آن قرار میگرفت.
در تمام این سالها و سالهای بعد، تولید ماوس، توسط شرکتهای گوناگون، از لحاظ تکنولوژی و همچنین تیراژ تولید، در حال پیشرفت بود.
بعنوان مثال ساخت ماوس IBM PS/2، در سال 1987 توسط شرکت آی بی ام، ساخت اولین Mouse با طراحی متحورانه و ارگونومیک با نام dove bar توسط شرکت مایکروسافت در اواخر سال 1987 ، اولین ماوس با شکل قوس مقعر در روی سطح بالایی آن به نام Logitech S9 در سال 1989 توسط شرکت لاجیتک، اولین Mouse برای افراد چپ دست توسط لاجیتک در 1991، اولین ماوس دارای ترک بال برای جابجایی مکان نما در 1995 توسط لاجیتک، اولین ماوس دارای چرخ اسکرول در 1995 توسط شرکت لاجیتک، اولین Mouse دارای چرخ اسکرول با قابلیت کلیک در سال 1996 توسط مایکروسافت، اولین ماوس دارای جوی استیک به جای چرخ اسکرول و دارای حرکت دو بعدی ( عمودی و افقی ) در سال 1997 توسط آی بی ام، اولین ماوس مخصوص بازی در سال 1998 توسط Razer که در واقع سازنده تجهیزات گیمینگ است، و چندین مدل دیگر که از حوصله این بحث خارج است. از اینجا به بعد فقط به معرفی موسهای اپل خواهیم پرداخت.
در سال 1998 شرکت اپل ماوسی را معرفی کرد که برای اولین بار از پورت USB برای اتصال به کامپیوتر استفاده میکرد. بدنه این Mouse شفاف و رنگی و دارای سطح مقطع دایرهای بود و باز هم به سبک اپل، تنها یک کلید برای کلیک کردن داشت. با توجه به شکل این ماوس، اقبال چندانی برای خرید آن، از سوی مخاطبان صورت نگرفت.
در سال 2000 شرکت اپل اقدام به ساخت اولین Mouse خود که با حسگر نوری کار میکرد، نمود. بدنه این ماوس مانند یک قاب شیشهای و بیضی شکل و متقارن بود و هیچ نوع غلطک یا چرخی برای حرکت، در آن بکار نرفته بود.
همچنین کلیدهای معمول بر روی آن دیده نمیشد و به محض حرکت دادن ماوس کل بدنه Mouse به فشار حساس میشد و مانند کلید عمل میکرد و با توجه به اینکه شکل متقارن داشت، کار کردن با آن برای افراد راست دست یا چپ دست، هیچ فرقی نمیکرد و در واقع فرقی نداشت با کدام انگشت و کدام دست، ضربه بزنید.
کاربر از داخل برنامه تنظیمات ماوس، میتوانست اقدام به تنظیم میزان حساسیت بدنه Mouse، نسبت به فشار انگشتان نماید. این ماوس علاوه بر زیبایی خیره کننده خود، دارای کارکردی عالی و روان و بدون قطع شدن در حین کار، داشت.
نکته جالب این بود که، شرکت اپل اولین شرکتی است که به همراه کامپیوترهای دسکتاپ خود، یک عدد ماوس مجهز به حسگر نوری نیز برای مشتریانش ارسال میکرد.
در سال 2003 شرکت اپل موفق به ساخت اولین Mouse بی سیم خود شد که بوسیله بلوتوث به سیستم وصل میشد و بدنهای شبیه به ماوس پرو اما با یک عدد دکمه بر روی خود داشت و با استقبال گستردهای در دنیا مواجه شد بطوریکه موفقترین فروش را در بین ماوسهای وایرلس تا آن تاریخ به خود اختصاص داد.
اولین ماوسی که اپل، به جای یک کلید، برایش دو عدد کلید لمسی و همچنین به جای اسکرول چرخی یک اسکرول کروی کوچک استفاده کرد در سال 2005 بود. نکته جالب در مورد این Mouse ایجاد صدای کلیک بوسیله یک بلندگوی کوچک بود، که در داخل ماوس تعبیه شده بود.
بعد از سال 2005 ماوسهای زیادی ساخته شد، که یکی از پیشرفتهترین ماوسهای آن روزگار، توسط لاجیتک و با استفاده از گیرنده لیزری نانو، بصورت بی سیم به بازار عرضه شد. این روند تا سال 2009 ادامه داشت تا اینکه شرکت اپل دست به کار بزرگی زد و اولین نسل از ماوسهای جادویی خود را معرفی کرد.
با توجه به حضور موفق ماوس جادویی نسل اول، که در سال 2009 عرضه شد، شرکت اپل در اکتبر سال 2015 اقدام به تولید نسخه دیگری از این Mouse، تحت عنوان ماوس جادویی 2 یا همان Magic Mouse 2 نمود، که کیفیت را به بهترین نحو، به نمایش گذاشته است.
تفاوتهای این دو ماوس علاوه بر تغییر نام و رنگ، به اضافه شدن باطری قابل شارژ، بهبود عملکرد مولتی تاچ (Multi-Touch ) ، وزن سبکتر و طراحی هنرمندانهتر در مجیک ماوس 2 نیز مربوط میشود و همین موارد برای اینکه مجیک ماوس 2 اپل به صدر جدول بهترین ماوسهای موجود برسد، کفایت میکند.
Mouse نسل جدید شرکت اپل، از لحاظ ظاهری، بسیار ساده بوده و سطح بالایی آن دارای لایهای یکدست و ساخته شده از پلاستیک براق و شفاف و دارای ساختی بسیار زیبا و ظریف است.
همچنین سطح بالایی مجیک ماوس 2 اپل، همانند نسل قبلی خود، از توانایی مولتی تاچ (Multi-Touch ) نیز برخوردار است و حرکت انگشتان را به معنای واقعی میفهمد و به صورت هوشمند از دستورات آنها تبعیت میکند ونتیجه را در صفحاتی که بر روی رایانه خود، باز میکنید نشان میدهد.
لوگوی شرکت اپل نیز در بخش میانی و پایین در روی ماوس نقش بسته است. علت اینکه این لوگو در مرکز سطح آن قرار ندارد اینست که با توجه به شکل متقارن مجیک ماوس 2 اپل مخاطب بتواند محل قرار گیری دست بر روی Mouse را به یاد بسپارد.
خاصترین ویژگی مجیک ماوس 2 اپل، امکان اسکرول بصورت لمسی و استفاده از حرکات منحصر به فرد با دو انگشت بر روی آن است و همین قابلیت، وجه تمایز محصول اپل با محصولات دیگر شرکتهای جهان در این زمینه است.
این ماوس از چند لمس همزمان ( مولتی تاچ یا Multi-Touch ) و حرکات ترکیبی، یعنی حرکات افقی، عمودی و نیز حرکات زاویهدار، در هر جهتی که بخواهید، به معنی واقعی کلمه، با حساسیت بسیار عالی، پشتیبانی کرده و شما را در حالات مختلفی مانند مرور صفحات وب ، جابجایی در صفحات اسناد، زوم بر روی عکسها و مرور در Safari و iPhoto و ... همراهی مینماید.
شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر از نحوه کارائی مجیک موس 2 به مقاله ای که با نام همه چیز درباره موس اپل در این سایت منتشر شده است مراجعه کنید
به هر حال در روزگار کنونی داشتن سیستمهای کامپیوتری بدون Mouse تقریبا به ذهن کسی خطور نمیکند، اما ممکن است زمانی برسد که این ابزار جایش را به اختراعی دیگر بدهد، یعنی دیگر ماوس را فراموش کنیم؛ چه ماوس اپل و چه ماوسهای دیگر.
در آخر اگر پس از مطالعه مطالب فوق و مطالبی که در قسمت مقالات سایت منتشر شده، مایل به خرید موس اپل شده اید، می توانید از قسمت منو به دسته بندی موس اپل رفته و از آنجا اقدام به خرید مجیک موس اپل نمائید.
سوالات متداول
سوال:
اگر الان یک کالائی از سایت شما بخرم برای شهرستان به چه شکلی به دستم می رسه؟
پارسان می :
تحویل در سایر شهر ها به جز تهران با استفاده از پست پیشتاز یا تیپاکس یا باربری در کمترین زمان میسر میباشد و برای خرید های بالای یک صد هزار تومان به صورت رایگان انجام خواهد پذیرفت.
سوال:
کالا برای تهران چند روزه به دستم می رسه؟
پارسان می:
سفارشها در شهر تهران مطابق بازه زمانی که مشتریان هنگام ثبت سفارش انتخاب میکنند، تحویل داده خواهد شد. همچنین امکان تحویل سفارش در همه روزهای هفته و در همان روز وجود دارد.
سوال:
کالا برای شهر کرج به چه صورتی و در چه زمانی ارسال می کنید؟
پارسان می:
سفارشها در شهر کرج، مطابق بازه زمانی که از طرف پارسان می با مشتریان هماهنگ خواهد شد، بنا به درخواست مشتری بوسیله پست یا تیپاکس ارسال میشود که زمان بندی تحویل آن به مشتری به عهده پست یا تیپاکس می باشد.
سوال:
آیا در تمام ساعات شبانه روز میتوانم سفارش خود را ثبت کنم؟
پارسان می:
شما در 24 ساعت شبانه روز و 7 روز هفته میتوانید سفارش خود را ثبت کنید.
سوال:
آیا میتوانم کالاهایی که موجود نیستند را سفارش بدهم؟
پارسان می:
خیر، در حال حاضر تنها کالاهایی امکان سفارش گذاری دارند که در سایت پارسان می با وضعیت موجود و همراه با قیمت مشخص شدهاند.
سوال:
آیا تعداد خرید از یک کالا در پارسان می محدودیتی دارد؟
پارسان می:
به طور کلی محدودیتی برای سفارش تعدادی یک کالا در پارسان می وجود ندارد، با وجود این با توجه به اینکه موجودی قابل فروش برای هر کالا در هر زمان متفاوت است، برخی اوقات محدودیتهایی در تعداد قابل سفارش از یک کالا اعمال میشود.
سوال:
آیا ممکن است کالایی را که سفارش میدهم موجود نباشد؟
پارسان می:
کالاهای دارای قیمت که در سایت پارسان می با وضعیت “موجود” مشخص شده، در انبار پارسان می موجود و قابل سفارش گذاری هستند. بنابراین هنگام ثبت سفارش این کالاها نیازی به استعلام موجودی نیست و سفارش در سریعترین زمان ممکن پردازش و تحویل خواهد شد.
البته گاهی برای برخی از کالاها در صورت ثبت سفارشها با تعداد بالا و همزمان، ممکن است موجودی آن کالا به اتمام برسد. در این موارد به سرعت اقدام به تکمیل موجودی کالا میشود ولی در صورت امکان پذیر نبودن، عرضه آن کالاها در سایت به صورت موقت متوقف میشود.
همچنین در طرح تشویقی فروش شگفت انگیز روزانه، تعدادی از محصولات با تخفیفهایی بسیار ویژهتر نسبت به فروشهای ویژه عرضه میشوند که تنها برای چند ساعت امکان سفارش گذاری دارند. در مواردی که به دلیل استقبال کاربران موجودی کالا زودتر از موعد مقرر به پایان برسد، وضعیت کالا به “ناموجود” تغییر میکند و امکان سفارش گذاری وجود نخواهد داشت.
سوال:
آیا پرداخت در محل، شرایط و محدودیتهایی دارد؟
پارسان می:
بله، هنگامی که تعداد و مبلغ سفارش از میزان خاصی بالاتر باشد امکان پرداخت نقدی وجود ندارد که این محدودیت در تماس تلفنی مرکز امور مشتریان پارسان می به مشتری اعلام خواهد شد.
سوال:
آیا میتوانم وجه سفارش خود را به صورت اقساطی پرداخت کنم؟
پارسان می:
در حال حاضر چنین امکانی وجود ندارد.
سوال:
آیا پرداخت در محل، شرایط و محدودیتهایی دارد؟
پارسان می:
بله، هنگامی که تعداد و مبلغ سفارش از میزان خاصی بالاتر باشد امکان پرداخت نقدی وجود ندارد که این محدودیت در تماس تلفنی مرکز امور مشتریان پارسان می به مشتری اعلام خواهد شد.
سوال:
پس از این که سفارشم را ثبت کردم، چقدر طول میکشد که به دستم برسد؟
پارسان می:
زمان رسیدن سفارش به دست مشتری بر اساس فاکتورهایی مانند محل و نحوه تحویل متفاوت است. برای اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحه روشهای ارسال مراجعه کنید.
سوال:
میتوانم کالایی را که سفارش دادهام با مراجعه به پارسان می به صورت حضوری تحویل بگیرم؟
پارسان می:
از آنجا که پارسان می یک فروشگاه اینترنتی است و یکی از اهداف آن کاهش سفرهای درون شهری غیر ضروری است، با این وجود جهت جلب رضایت و اطمینان خاطر مشتریان عزیز ، تحویل حضوری سفارش در محل امکانپذیر می باشد.
سوال:
آیا میتوانم سفارشی را که با پست پیشتاز ، ارسال شده رهگیری کنم؟
پارسان می:
بله، شما برای رهگیری سفارشی که با پست پیشتاز ارسال شده میتوانید شماره 10 یا 20 رقمی مرسوله پیشتاز را در آدرس زیر وارد کنید:
http://itemtracking.post.ir
سوال:
آیا همه کالاها، شامل مهلت 7 روزه گارانتی تعویض، میشوند؟
پارسان می:
پارسان می برای کلیه محصولات خریداری شده از طریق سایت، 7 روز فرصت برای بازگرداندن کالا در نظر گرفته است.شرط استفاده از این فرصت ،فقدان هرگونه آسیب فیزیکی به کالا یا بسته بندی آن است .
- در صورت داشتن هر گونه سوال راجع به تحویل کالا میتوانید با شماره 88936130-021 تماس حاصل فرمایید. و یا در قسمت نظرات سوال خود را مطرح نمائید تا همکاران پاسخ شما را بدهند و یا شماره تماس خود را ارسال نمائید تا همکاران فروش با شما تماس بگیرند
- پیشنهاد می کنیم در صورتیکه سوال در ذهن خود داشتید حتما به صفحه ( سوالات متداول ) مراجعه نمائید اگر جواب سوال خود را در آنجا مشاهده نکردید به یکی از روشهائی که در بالا گفته شد سوال خود را مطرح کنید.
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به سایت پارسان می می باشد.
طراحی سایت توسط گروه تخصصی آرمانیک